logo tobb logo tobbetu

24 Haziran Seçimlerine Doğru Siyasi Partilerin Seçim Beyannamelerinde; “Yerel Yönetimler” Değerlendirme Notu / Dr. Asmin Kavas  
Haber resmi
07/06/2018 - Viewed 6129 times

 

24 Haziran'da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile aynı gün yapılacak olan 27. dönem milletvekili genel seçimleri için geri sayım başladı. 13 Mart 2018 Resmi Gazetede yayımlanan “Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile birlikte, Türk siyasi hayatında ilk kez siyasi partiler ittifak yaparak seçime girecekler. AKP ve MHP Cumhur İttifakı, CHP, İyi Parti ve Saadet Partisi Millet İttifakı adı altında seçim yarışında yer alacak ve seçimlere toplam 8 parti katılacak.

24 Haziran seçimleri ayrıca 16 Nisan 2017'de yapılan Anayasa değişikliği referandumunda kabul edilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçiş seçimidir. Bu dönem, Türkiye’de başkanlık sisteminin son yıllarda giderek daha yüksek sesle tartışılmaya ve sistemin taraftarları ve karşıtlarının argümanlarının daha fazla netleşmeye başladığı bir dönemdir. Başkanlık sistemi bağlamında tartışmalı alanlardan birisi de yerel yönetimlerdir ve yeni sistemde yerel yönetimlerin konumu meselesi Türkiye’de devam eden hükümet sistemi tartışmalarının önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Ancak yerel yönetimlere yönelik yapılan tartışmaların içerikten ziyade siyasi boyutta, ideolojik endeksli bir şekilde ele alındığı görülmektedir. Sistem tartışmalarının bu bağlamda gelişmesi, önerilen sistemin sağlıklı bir zeminde tartışılmasını engellemektedir. Tartışmaları güçlü bir temele yerleştirmek için yeni sistemin yerel yönetim alanına etkilerine ilişkin bakış açısının ortaya konulması gerekir.

 

Değerlendirme notuna erişmek için tıklayınız.

Tags:

Yazdır

« All News