ANA SAYFA   ÖZGEÇMİŞ   MERİH CELASUN ÖDÜLÜ   ETKİNLİKLER   FOTOĞRAFLAR  
TR | ENG

Merih Celasun'a Saygı Günü, Tek Güne Sığmadı

Prof. Dr. Merih Celasun adına ikincisi yapılan bu yılki anma etkinliği iki gün sürdü.

ANKARA - Ekonomi politikasında bilimsel düşünceyi temel alarak yaptığı çalışmalarla Türkiye'nin yaşadığı yapısal problemlere çok önemli çözümler getiren Prof. Dr. Merih Celasun adına TEPAV tarafından düzenlenen saygı gününün ikincisi gerçekleştirildi. Bu yıl 20 – 21 Haziran 2012 tarihlerinde yapılan anma günü etkinlikleri, anma dersi ve konuşmaları ile Merih Hoca’nın anısına verilen ödül ve ödüllü çalışmanın tanıtıldığı panelden oluştu.

TEPAV'da gerçekleştirilen "2. Merih Celasun'a Saygı Günü", 20 Haziran 2012 Çarşamba günü dostları ve öğrencileri tarafından Prof. Dr. Celasun için yapılan anma konuşmaları ile başladı. Paylaşılan anekdotlarla duygusal anların da yaşandığı bu bölümde TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven Sak, eski bakanlardan Oltan Sungurlu, TEPAV Etki Analizi Programları Direktörü Doç. Dr. Sibel Güven ve İktisat, İşletme ve Finans Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ali Bilge birer konuşma yaptı.

Sak: "İhmal edilen alanda ödül vermekten mutluyuz"

Sak, konuşmasında, Merih Celasun'a Saygı Günü'nün Türkiye ekonomisine ilişkin meselelerin tartışılabileceği bir platform olmasını istediklerini ve bu yıl ertesi gün de bir panelle sürecek etkinliğin sonraki yıllarda birkaç günü kapsayan etkinlik dizileri haline gelmesini hedeflediklerini ifade etti. Etkinlik çerçevesinde Türkiye ekonomisi üzerine yapılacak akademik çalışmaları destelemeyi ve bu çalışmaların daha geniş kitlelere ulaşabilmesine katkıda bulunmayı amaçlayan bir de ödül verileceğini hatırlatan Sak, “Merih Celasun 2011 Ödülü”nü kazanan çalışmanın Türkiye’de çok ihmal edilen tarımda verimlilik konusunu ele almasından duyduğu memnuniyeti de paylaştı.

Anma konuşmalarının ardından geçilen anma dersinin bu yılki konuğu, iki kez Nobel Ödülü’ne aday gösterilen Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Ekonomi Profesörü Daron Acemoğlu oldu. Acemoğlu, James Robinson ile kaleme aldığı son kitabının da adını taşıyan "Bazı Milletler Neden Başarısız Olur?/Why Nations Fail?” başlıklı bir sunum yaptı ve ardından katılımcılardan gelen soruları yanıtladı.

Acemoğlu'nun sunumuna ulaşmak için tıklayınız.

Anma gününe katılım büyüktü

Katılımın oldukça yüksek olduğu etkinliğe Merih Hoca'nın aralarında siyaset, akademi ve bürokrasiden önemli isimlerin olduğu öğrenci ve dostları ile Daron Acemoğlu'nu dinlemek isteyen çok sayıda öğrenci ve akademisyen ilgi gösterdi.

Program, Türkiye ekonomisi üzerine yapılacak akademik çalışmaları destelemek ve bu çalışmaların daha geniş kitlelere ulaşabilmesine katkıda bulunmak amacıyla TEPAV tarafından verilmeye başlanan "Merih Celasun 2011 Ödülü" için düzenlenen törenle devam etti.

Ödüle Güney California Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ayşe İmrohoroğlu ve Prof. Dr. Selahattin İmrohoroğlu ile Merkez Bankası'ndan Dr. Murat Üngör'ü tarafından hazırlanan "Türkiye'de Tarım Sektöründe Verimlilik ve Büyüme" başlıklı çalışma layık görüldü. Prof. Dr. Ayşe İmrohoroğlu ile Dr. Murat Üngör'e ödülleri Prof. Daron Acemoğlu tarafından verilirken; aynı çalışma, "Celasun Ailesi Özel Ödülü"nü de İktisat, İşletme ve Finans Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ali Bilge'nin elinden aldı.

Ödülü kazanan çalışmaya ulaşmak için tıklayınız.

Anma günü programının ilk gün etkinlikleri, törenin ardından düzenlenen kokteyl ile sona erdi.

Son etkinlik tarımda verimlilik paneli oldu

Etkinliğin 21 Haziran 2012 Perşembe günü yapılan ikinci gününde ise, "Merih Celasun 2011 Ödülü Paneli" gerçekleştirildi. "Büyüme ve Tarımda Üretkenlik: Ülkelerarası Karşılaştırma" başlıklı panelde, "Merih Celasun 2011 Ödülü"nü kazanan çalışma yazarlarından Dr. Murat Üngör tarafından sunuldu. Ardından geçilen panel bölümünde TED Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erol Çakmak, Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahir Fisunoğlu ve TEPAV Ekonomi Politikaları Analisti Ozan Acar tarımda verimlilik üzerine konuştu ve çalışmayı değerlendirdi. Katılımcılar da soru ve tespitleriyle panele katkıda bulundu.

Panele ilişkin habere ulaşmak için tıklayınız.