Arşiv

  • Kasım 2017 (14)
  • Ekim 2017 (23)
  • Eylül 2017 (18)
  • Ağustos 2017 (19)
  • Temmuz 2017 (21)
  • Haziran 2017 (23)
  • Mayıs 2017 (20)
  • Nisan 2017 (19)
  • Mart 2017 (21)
  • Şubat 2017 (16)
  • Ocak 2017 (20)
  • Aralık 2016 (19)

    Etiketler

    Gıda ve Tarım Etiği Nedir ve Neden Gündemde Olmalıdır?
    Halil Agah 07 Nisan 2017
    Tarım ve gıda etiği, 21. Yüzyılın başlarında tarım ve gıda konularında dünyamızın hemen tüm bölgelerinde yaşanan hızlı ve derin değişimlerin yaratmış olduğu konularla ilgili olarak gündeme gelmiştir. Yeni bir uygulama alanı olarak tarım ve gıda etiği, çeşitli süreçlerden ve aşamalardan oluşan tarım ve gıda sistemlerinin bütünündeki değer sorunları üzerinde yoğunlaşmış olup, bu sistemlerle ilgili olarak gerekeli sorgulamaları yapar, kavramlar ve düşünceleri değerlendirerek yeni düşünceler ve uygulamalar üretir. [Devamı]
    İklim Değişiyor. O halde Gıda ve Tarım da Değişmeli
    Halil Agah 21 Ekim 2016
    Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), 1979 yılında almış olduğu bir kararla, 16 Ekim tarihini “Dünya Gıda Günü” olarak ilan etmiştir, sonraki yıllarda değişik temalarla kutlanmaya devam edilmiştir. Yapılan etkinliklerde, açlığın önüne geçilmesi, yeterli ve güvenilir gıdaya erişimin herkes için sağlanması konularına dikkat çekilmesi amaçlanmaktadır. [Devamı]
    AB Sürecinde Gıda Güvenliği, Hayvan ve Bitki Sağlığı
    Halil Agah 19 Ocak 2016
    Türkiye sahip olduğu yüksek tarımsal potansiyeli nedeniyle uygun bir tarım ve hayvancılık ülkesi olmasına rağmen uygulanan politikalar nedeniyle günden güne bu potansiyelini kullanamayan bir konuma gelmiştir.  Bu durum sadece niceliksel değil özellikle üretilen tarımsal hammaddenin işlenmesi, hayvan ve bitki sağlığı konularını da kapsamaktadır. [Devamı]
    Tarımda bozuk olan bir şeyler var
    Güven Sak, Dr. 14 Ocak 2016
    Türkiye’de tarımla ilgili bir sıkıntısı mevcut. Tarımda bozuk olan bir şeyler var. Türkiye’nin aslında tarım politikaları ile ilgili bir problemi var. Nedir? Dünya değişiyor. Türkiye değişiyor. Türkiye’nin tarım politikaları Sedd’ül Bahir bataryası gibi sabit kalıyor. İnançlı bir muhafazakar olarak, “Memlekette bir şeylerin de sabit kalması o kadar da kötü değil” diyebilirsiniz elbette. Ancak tarım politikalarının sabit kalması, gıda sanayiimizin rekabet gücünü olumsuz etkiliyor gibi geliyor bana. Gelin bir gördüğümü anlatayım. [Devamı]
    Nedir bu Kıbrıs’ın parmak patates sorunu?
    Güven Sak, Dr. 12 Ocak 2016
    Anavatanda ne varsa Kıbrıs’ta da ondan var. Anavatanda ne işlemiyorsa Kıbrıs’ta da o işlemiyor. Biz buralarda neyi yanlış yaptıysak orada da aynı yanlışları yaptık. Ve bana öyle geliyor ki yapmaya da aynı hızla devam ediyoruz. Ben bu aralar, çözüm süreci çerçevesinde, Kıbrıs’ta ne olup bittiğini daha bir dikkatle izliyorum. İşte parmak patates konusunda alınan Bakanlar Kurulu kararını da bu çerçevede okudum. Yok artık dedim. Oradan başlamak isterim. [Devamı]
    Tarım ve Biyolojik Çeşitlilik
    Halil Agah 19 Kasım 2015
    Gıda ve tarım açısından önem taşıyan ve giderek azalan canlı ve tüketilebilir kaynaklar, bugün bir ülkenin sahip olduğu stratejik avantajlar olarak tanımlanmaktadır.  Dünyada tarım yapılabilecek özelliklere sahip alanlar ve su kaynakları hızla kirlenmekte ve tarım dışı kullanımlarla yok olmaktadır. Bilim insanları yakın gelecekte insanların ciddi bir gıda ve su sıkıntısı ile karşı karşıya kalacağı görüşünü paylaşmaktadırlar. [Devamı]
    Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu!
    22 Ocak 2013
    Gazetelere 18 Ocak 2013 tarihinde düşen bir haber şaşkınlık yarattı: “Et depoları doldu taştı, Türkiye ihracata başlıyor.”[1] Kırmızı et fiyatları çok yükseldiği için kasaplık canlı hayvan ve karkas et ithalatına 1997’den sonra ilk kez Nisan 2010’da izin vermiş bir ülkenin, nasıl olup da 2,5 sene içinde Suudi Arabistan’a 5 milyon küçükbaş ve 1 milyon büyükbaş hayvan ihraç edecek bir ülke haline geldiğini anlamak zor. [Devamı]