logo tobb logo tobbetu

TEPAV Perakende Güven Endeksi Yayımlamaya Başladı TEPE 2009 Aralık sonuçlarına göre, ekonomide toparlanma yok.
14/01/2010 - Okunma sayısı: 3061

ANKARA- TEPAV, 2008 yılı Mayıs ayından bu yana yaptığı perakende güven endeksinin sonuçlarını açıkladı. Endekse göre perakende sektöründe işler, Aralık 2009'da Aralık 2008'e göre kötüleşti. TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven Sak, Ekonomi Etüdleri Direktörü Prof. Dr. Özatay, Ekonomi Politikaları Analisti Ozan Acar ve AB Delegasyonu Ekonomi Uzmanı Frederic Misrahi bir basın toplantısı düzenleyerek TEPAV Perakende Güven Endeksi (TEPE)'ni tanıttı ve ilk sonuçlarını açıkladılar.

TEPAV Direktörü Sak toplantıda yaptığı konuşmada, iç tüketimin büyüme için önemine dikkat çekerek, perakende sektörünü izlemenin iç tüketim harcamalarını izlemek anlamına geldiğini açıkladı. İç talepteki gelişmeleri izlemek için sağlıklı veri setine ihtiyaç olduğunu ifade eden Sak, şöyle konuştu:

"Bugüne kadar hep gerçekleşmeleri takip ettik. TEPE ile perakende sektöründeki geçmiş, mevcut, gelecekteki yönelimlerin takibi artık mümkün. Bugüne kadar hiç karşılaştırma yapamadık. TEPE ile sektörün AB ekonomilerinde ve Türkiye'deki durumu karşılaştırmalı olarak değerlendirilebilecek. TEPE'nin ilgili tüm kesimler tarafından referans bir kaynak olarak kullanılmasını umut ediyoruz".

TEPAV Perakende Güven Endeksi…

TEPE, Avrupa Komisyonu Ekonomik ve Finansal İşler Direktörlüğü'nün "İş Dünyası ve Tüketici Uyumlaştırılmış Anket Programı" çerçevesinde düzenlendi.

TEPE örneklemine TÜİK'in 2002 Genel Sanayi ve İşyerleri Sayımı veritabanı temel oluşturuyor. Söz konusu veritabanı kullanılarak oluşturulan örneklem 500 işletmeyi kapsıyor. TEPE, Ipsos-KMG anketörleri tarafından, 500 firmanın yöneticileriyle, her ay yüz-yüze görüşme tekniği kullanılarak gerçekleştiriliyor.

Geniş sektörel kapsam...

Endeks kapsamında yiyecek, içecek ve tütün ürünleri, tekstil, hazır giyim ve ayakkabı, elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar, BYS mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri, motorlu taşıtlar, birden fazla çeşit türde ürün satan büyük mağazalar ve diğer sektörler bulunuyor.

Tüm coğrafi bölgeler…

TEPE tüm coğrafi bölgelerden 32 ilde her ay gerçekleştiriliyor. Bu iller İstanbul, Tekirdağ, Balıkesir, Bursa, Eskişehir, Kocaeli, Yalova, İzmir, Denizli, Muğla, Kütahya, Uşak, Ankara, Konya, Kayseri, Niğde, Antalya, Adana, Mersin, Osmaniye, Zonguldak, Kastamonu, Samsun, Tokat, Trabzon, Ordu, Erzurum, Malatya, Van, Gaziantep, Diyarbakır, Mardin olarak belirlendi.

Sorular...

Endeksin oluşturulduğu anket kapsamında şu sorular soruldu:
  1. Geçtiğimiz üç ayda işlerinizin gelişimi ne yönde oldu? (arttı, aynı kaldı, azaldı)
  2. Mevcut stoklarınızın düzeyi hakkında ne düşünüyorsunuz? (normalin üzeri, normal, normal altı)
  3. Tedarikçilere verdiğiniz siparişlerin önümüzdeki üç ayda ne yönde değişeceğini düşünüyorsunuz? (artacak, aynı kalacak, azalacak)
  4. Satışlarınızın önümüzdeki üç ayda ne yönde değişeceğini düşünüyorsunuz? (artacak, aynı kalacak, azalacak)
  5. İstihdam ettiğiniz personel sayısının önümüzdeki üç ayda ne yönde değişeceğini düşünüyorsunuz? (artacak, aynı kalacak, azalacak)
  6. Satış fiyatlarınızın önümüzdeki üç ayda ne yönde değişeceğini düşünüyorsunuz? (artacak, aynı kalacak, azalacak)
  7. İşleriniz geçen yılın aynı dönemine göre bu yıl nasıl gelişti? (arttı, aynı kaldı, azaldı)
  8. Mağaza sayınızın önümüzdeki 12 ayda nasıl değişmesini bekliyorsunuz? (artar, fikrim yok, azalır)


TEPE her ayın son günü yayınlanacak

Anket kapsamında her ayın ilk iki haftası saha çalışması, üçüncü haftanın sonuna kadar da veri kontrolü yapılacak. Her ayın son günü TEPE özet tablolarının TEPAV web sayfasında yayımlanacak.

Toparlanma yok

TEPE 2009 Aralık sonuçlarına göre perakende sektöründe toparlanma gözlenmiyor. Sektör gelecek 3 aylık dönem için iyimser değil. Veriler AB ülkeleriyle karşılaştırıldığında ise, genel olarak paralel bir seyir izlendiği, ancak Ekim 2009'dan sonra Türkiye verilerinde AB ülkelerinin verilerine göre bir kötüleşme olduğu gözleniyor.

Yazdır

« Tüm Haberler