logo tobb logo tobbetu

TEPAV/Sak: "Türkiye'nin Reformlardaki Tecrübesini Paylaşmak İstiyoruz" TEPAV Kamu Politikaları Eğitim ve Araştırma Enstitüsü’nün açılışı Orta Asya ülkelerinin ekonomi bakanlıklarına yönelik düzenlenen bir haftalık kursla birlikte gerçekleştirildi.
01/02/2010 - Okunma sayısı: 2384

ANKARA - TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven Sak, Türkiye'nin 1980'li yıllardan itibaren kamu yönetiminde gerçekleştirmeye başladığı reformların son derece önemli olduğunu belirterek, bu alandaki tecrübeleri, Orta Asya'dan başlayarak bölge ülkeleriyle yakından paylaşmak istediklerini söyledi.

TEPAV Kamu Politikaları Eğitim ve Araştırma Enstitüsü'nün açılışı Orta Asya ülkelerinin ekonomi bakanlıklarına yönelik düzenlenen bir haftalık kursla birlikte gerçekleştirildi.

Enstitü'nün açılışında konuşan TEPAV Direktörü Sak, Türkiye'nin kamu yönetim reformu alanındaki deneyimini paylaşmak için 2007 yılında çalışmalara başladıklarını hatırlattı.

Sak Türkiye'nin 1980'li yıllardan itibaren kamu yönetiminde gerçekleştirmeye başladığı reformların son derece önemli olduğunu belirterek, ''Bu alanda hem önemli başarılarımız var hem de herkesle paylaşabileceğimiz enerji israfına yol açan hatalarımız var. Dolayısıyla şimdi bunları önce Orta Asya'daki kardeşlerimizden başlayarak, bölge ülkeleriyle yakından paylaşmak istiyoruz. Açılışını yapacağımız Enstitü'nün ana amacı bu olacak. Diğer taraftan da Türkiye'de kendi bürokrasimize yönelik eğitim faaliyetlerini artırmak gerektiğine inanıyoruz'' dedi.

Sak, Enstitü'de daha çok, sektörel politikalar, sağlık reformu, toplumsal politika, enerji politikası, sosyal politika ve maliye politikası alanında çalışmayı hedeflediklerini kaydetti.

Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi (TİKA) Başkanı Musa Kulaklıkaya da, Türkiye'nin gerek geçmişte imparatorluk tecrübesi ile gerekse genç cumhuriyetin kurumlarını oluştururken edindiği deneyimlerle kamu yönetimi ve kamu kaynaklarının kullanımıyla ilgili önemli reformlar gerçekleştirdiğini anlattı. Türkiye'nin bu alandaki bilgi birikimi ve tecrübesini, aynı dili konuştuğu, aynı kültür kökeninden gelen topluluklarla paylaşmayı kendisine ilke edindiğini ifade eden Kulaklıkaya, ''Orta Asya'daki genç cumhuriyetlerin devletleşme sürecinde, özellikle kurumların ve bu kurumların mevzuat altyapılarının oluşmasında Türkiye'deki kamu kurum ve kuruluşları deneyimlerini paylaşmaya gayret etti'' diye konuştu.

TEPAV Kamu Politikaları Eğitim ve Araştırma Enstitüsü

Enstitü genel olarak son yirmi yılda bütün dünyada yapılan kamu yönetimi reformu konularında gerek Türkiye gerekse de Orta Asya, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Kafkaslar bölgelerindeki ülkelerin ihtiyaçlarına uyarlanmış kısa dönemli kurslar sunmayı amaçlıyor. Yurtdışı katılımla düzenlenecek kurslarda Türkiye'nin özellikle 2001 ekonomik krizi sonrası ve Avrupa Birliği sürecindeki yeniden yapılanma deneyimi çerçevesinde geçirdiği dönüşümün, çıkardığı derslerin paylaşılması öngörülüyor.

Hangi alanlarda kurslar düzenlenecek?

Kamu politikalarının ihtiyaçlara duyarlı, sonuç odaklı ve etkin olarak geliştirilmesi, uygulanması, izlenmesi ve değerlendirilmesiyle ilgili olabilecek tüm konular Enstitü'nün ilgi alanına giriyor. Belirtilenlerle sınırlı olmamak üzere eğitim verilmesi öngörülen konular maliye politikası alanında çok yıllı bütçeleme ve orta vadeli harcama programları, yatırım bütçelemesi, stratejik yönetim, performans yönetimi, nakit ve borç yöntemi, etki analizi yöntemleri, analiz araçları; sağlık, eğitim, sektörel ve tematik politikalar çerçevesinde enerji politikaları, sosyal politikalar, gençlik, kadın politikaları; yönetişim alanında hizmet değerlendirme, bütçe izleme gibi kamuoyu denetimi araçları, savunuculuk, katılımcı bütçeleme gibi aktif yurttaş katılımına yönelik araçlar, yolsuzlukla mücadele yöntemleridir.

İlk eğitim "Güvenilir ve şeffaf kamu politikaları için analitik araçlar" konusunda 1 Şubat 2010 tarihinde enstitünün hizmete girmesi kapsamında yapılan açılış töreninin ardından başladı. 5 gün sürecek eğitime Kırgızistan, Kazakistan, Tacikistan ve Moğolistan'ın ekonomi yönetimlerindeki kamu kurumlarından orta ve üst düzey yöneticiler katılıyor.

Enstitü'nün yakın zamanda gerçekleştireceği diğer kurslar İslam Kalkınma Bankası aracılığıyla seçilecek üye ülkelere yönelik olarak Yatırım Ortamının İyileştirilmesi eğitimi ve Türkiye'ye yönelik olarak Hindistan-Banglore'dan Public Affairs Center tarafından verilecek Vatandaş Karneleri eğitimi olacak.

Yazdır

« Tüm Haberler