logo tobb logo tobbetu

TEPAV/SAK: "Sürdürülebilir ve İstikrarlı Büyüme için Mali Kural Gerekli" SAK; ''Eurochambres Ortak Üyeler Komitesi Toplantısı'' çerçevesinde “Kriz sonrası Avrupa Birliği’nin genişleme hızı” konulu bir sunum yaptı.
22/02/2010 - Okunma sayısı: 2509 İSTANBUL- TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven Sak, Türkiye'nin sürdürülebilir ve istikrarlı büyüme sağlayabilmek için, mali kural aracılığıyla hükümet harcamalarına üst sınır koyması gerektiğini ifade etti.

TEPAV Direktörü Sak ''Eurochambres Ortak Üyeler Komitesi Toplantısı'' çerçevesinde düzenlenen ''Ekonomik Kriz, Lizbon Anlaşması, AB Genişleme Süreci'' konulu panelde "Kriz sonrası Avrupa Birliği'nin genişleme hızı" konulu bir sunum yaptı.

Sunumunda PIGS (Portekiz, İtalya, Yunanistan ve İspanya) krizini değerlendiren Sak, küresel krizin tek neden olmadığını, yapısal sorunlar bulunduğunu söyledi. Sak, bu sorunlu ülkelerin AB'nin zengin ülkelerinin gelir düzeylerine yakınsamaya çalışırken kaynakların izin verdiğinden fazla büyüme gereğine dikkat çekti ve bunun da önemli bir yapısal sorun oluşturduğunu belirtti. Sak, "Mali disiplini sağlayacak bir mekanizma yoksa sürdürülebilir büyüme sorunlu olabilir. Söz konusu ülkelerde yaşanan sorun buymuş gibi görünüyor" dedi. Yakınsama sürecine yönelik daha güçlü bir mali koordinasyon mekanizmasının eksikliğine dikkat çeken Sak, "Mali sorunları olan ülkeler mali disiplin kurallarına uymak zorunda" şeklinde konuştu.

Sak, sunumunda Türkiye'nin de benzer yapısal problemleri olduğuna dikkat çekti. Türkiye'nin şu anki kaygısının sürdürülebilir ve istikrarlı büyüme sağlamak olması gerektiğine dikkat çeken Sak, bunun için yurtiçi tasarruf oranını artırmanın ya da vergi matrahını artırıp daha fazla vergi toplamanın bugün itbarıyle mümkün olmadığına dikkat çekti. Ekonomik daralmanın yaşandığı dönemlerde, hükümetin harcamalarını kısmak yerine, vergi gelirlerinde artışa yüklenmesinin önemli bir yapısal soruna yol açtığına değinen Sak, "Bu durum firmalarımızın rekabet gücüne de kalıcı zararlar vermektedir" dedi. Önümüzdeki dönemde benimsenecek bir mali kuralın, sadece bütçe açığı parametresine değil, hükümet harcamalarına da üst sınır koyması gerektiğini bildiren Sak, uzun dönemde Türkiye'nin ihtiyacının daha öngörülebilir, adil ve kayıtiçiliği teşvik eden bir vergi sistemine kavuşmak olduğunu söyledi.

Yazdır

« Tüm Haberler