logo tobb logo tobbetu

TEPE en yüksek düzeyinde TEPE Nisan 2010'da geçen yılın aynı dönemine göre 9,0 puan arttı.
03/05/2010 - Okunma sayısı: 2145 ANKARA- TEPAV Perakende Güven Endeksi (TEPE) Nisan 2010 sonuçları açıklandı. TEPE Nisan 2010'da geçen yılın aynı dönemine göre 9,0 puan artarak en yüksek düzeyine ulaştı. Aralık 2009'daki son bir yılın dip noktasından bu yana toplam toparlanma 18,4 puan düzeyinde gerçekleşti.


Beklentilerdeki pozitif bölgede artmaya devam ediyor: Nisan 2010'da anket katılımcılarının yüzde 48,3'ü önümüzdeki 3 ayda işlerinde iyileşme beklerken, işlerinde kötüleşme bekleyenlerin oranı yüzde 30,5 düzeyinde. Bu Nisan 2009'a göre 19,1 puanlık toparlanma anlamına geliyor.

AB ortalamasında perakende güveni kriz başından beri ilk defa pozitif düzeye çıktı. TEPE'nin 2,8 puan üzerinde olan AB-27 ortalaması, AB'de talebin Türkiye'den daha hızlı toparlandığını gösteriyor.

Sezona giren sektörlerde toparlanma daha hızlı: Nisan 2010'da geçen yılın aynı dönemine göre TEPE'deki artış en fazla elektrikli olmayan ev eşyaları sektöründe gözlendi. Bunu sırasıyla tekstil-hazır giyim, diğer perakende takip etti. Motorlu taşıtlar ve elektrikli ev aletleri sektörlerinde ise geçen sene bu dönemde yaşanan vergi indirimlerinin etkisiyle artış sezon etkisine rağmen düşük gözlendi.

TEPE soruları detaylı olarak incelendiğinde geçtiğimiz 3 aylık dönemde iş hacmindeki artışın belirleyici olduğu saptandı. Geçen ay ilk defa pozitif sonuç veren istihdam artış beklentisi tekrar düşüşe geçerek, istihdamda kalıcı bir düzelme olmadığını gösterdi. Fiyatlardaki artış beklentisi ise Nisan ayı enflasyonuna dikkatleri çekti.

Etiketler: Perakende Sektörü,

Yazdır

« Tüm Haberler