logo tobb logo tobbetu

Prof. Dr. Boratav: "Türkiye Krizi En Ağır Yaşayan Ülkeler Arasında..." Prof. Dr. Korkut Boratav, TEPAV ve TOBB-ETÜ Dış Ticaret Topluluğu tarafından organize edilen, ''Küresel Kriz Üzerine Düşünceler'' başlıklı bir konferans verdi.
01/06/2010 - Okunma sayısı: 3263 ANKARA - Prof. Dr. Korkut Boratav, milli gelire ve işsizliğe yansıyan boyutu ile global krizin, Türkiye'yi en ağır şekilde etkileyen ülkeler listesinin başına yerleştirdiğini açıkladı.

Prof. Dr. Boratav, TEPAV ve TOBB-ETÜ Dış Ticaret Topluluğu tarafından organize edilen, ''Küresel Kriz Üzerine Düşünceler'' başlıklı bir konferans verdi. Boratav, konferansta, ABD'nin neden olduğu global kriz ile ilgili düşüncelerini dile getirerek bir analiz yaptı ve krizin Türkiye'ye yansımaları konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Kendi tespitlerine göre, milli gelire ve işsizliğe yansıyan boyutu ile global krizin, Türkiye'yi en ağır şekilde etkileyen ülkeler listesinin başına yerleştirdiğini ifade eden Boratav, ''Ama bu algılanmamaktadır. Anlaşılan bir süre daha algılanmayacaktır'' dedi.

Bazı kolaylaştırıcı etkenlerin de katkısı ile kriz öncesindeki onüç ay içinde, Türkiye ekonomisine 72 milyar dolar yabancı kaynaklı para girdiğini, krizin yaşandığı 13 ay içinde ise Türkiye'den 10 milyar dolar para çıktığına işaret eden Boratav, bunun Türkiye ekonomisine ''çok ağır bir dışsal şok'' getirdiğini ve ekonominin daralmasını sağlayan esas mekanizmanın da bu olduğunu söyledi.

Boratav Türkiye ekonomisinin 12 ay içerisinde yüzde 7,8 oranında küçüldüğünü belirterek, ''Yani Ekim 2008 ile başlayın, 4 tane 3 aylık dönemi önceki ile mukayese edin yüzde 7,8'dir. Bu önceki 1994 ile 2001 krizlerinden çok daha ağırdır'' dedi. Türkiye'de krizin finansal sisteme yansımasını hafifleten bazı ögeler bulunduğunu belirten Boratav, bu durumu açıklarken şunları kaydetti:

''Kayıt dışı para girişleri ile dışarıda para tutan Türkiye burjuvazisinin diyelim yurt sever davranışı, yani paralarını getirmeleri finansal yansımayı hafifletmiştir. Dolayısıyla, eğer siyasi iktidar krizi batan banka sayısı ile tanımlamayı ve bu tanımlamayı topluma, medyaya, kamuoyuna yansıtmayı becermişse kriz pek algılanmamıştır, yaşayanlar hariç. Yaşayanlarda olayı kendi dışlarında esen bir fırtınanın kurbanı olarak algılıyorlar. Kendilerini talihsiz kazazedeler olarak algılıyorlar ve ülkelerini yönetenleri, sorumlularını, şimdiye kadar hesaba tutmuyorlar.''

Kriz öncesine dönüş

Boratav, ''Elimizdeki veriler aşağı yukarı kriz sonrasında 5 ay, kriz öncesine aynen dönüş olduğunu gösteriyor. Ciddi bir değişiklik kaçınılmazdır. Ama herhalde yakın bir gelecekte değil'' diye sözlerini tamamladı.

Konferansın sonunda Prof. Dr. Boratav'a TEPAV Ekonomi Politikaları Araştırma Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Fatih Özatay tarafından bir plaket verildi.

 

Konferansın tamamını dinlemek için tıklayınız.

Etiketler: 2008 Krizi, Krizler,

Yazdır

« Tüm Haberler