logo tobb logo tobbetu

TEPAV’da Küresel Ekonomi ve G20’nin Önemi Tartışıldı Prof. Dr. Sak: "Bu süreçte tüm ülkeler işbirliği yapmalı"Prof. Dr. Kirton: "G20 küresel yönetimin merkezi haline geldi"
Haber resmi
08/06/2010 - Okunma sayısı: 4096 ANKARA- TEPAV ve Kanada Büyükelçiliği, 26-27 Haziran 2010 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan G20 Toronto Zirvesi öncesinde G20 topluluğunun öneminin tartışıldığı bir toplantı düzenledi.

Açılış konuşmalarını TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven Sak, Dışişleri Bakanlığı Çok Taraflı Ekonomik İşler Genel Müdür Yardımcısı Serap Özcoşkun ve Kanada Büyükelçisi H.E Mark E. Bailey tarafından yapılan toplantının ana konuşmacısı Toronto Üniversitesi'nden Prof. John Kirton oldu.

TEPAV Direktörü Prof. Dr. Sak açılış konuşmasında, Prof. Dr. Güven Sak, açılış konuşmasında küresel kriz ile birlikte ülkeler arası ilişkilerde yeni bir döneme girildiğini, küresel zeminde ortak politika tepkilerinin oluşturulabilmesi için G20 gibi koordinasyon mekanizmalarının giderek daha da önem kazandığını belirtti. Sak, bu süreçte tüm ülkelerin işbirliği yapması gerektiğini ifade etti. Kontrollü bir küreselleşme vurgusu yapan Sak, ilerde yaşanabilecek krizlerin böylece önleneceğini kaydetti.

G20 Araştırma Grubu'nun kurucusu ve eş direktörü olan Dr. Kirton ise "Küresel Ekonomiyi Yönetmek: Toronto'dan Türkiye'ye Kanada'nın G20 Zirvesi" konulu sunumunda, G20 topluluğunun küresel yönetim ve uluslararası işbirliğindeki önemine değinerek, Türkiye ve Kanada'nın G20 topluluğuna ve küresel yönetime sağladıkları katkıları ve gelecekte bu iki ülkenin ortak çalışmalar yaparak bu topluluğun etkinliğini artırabileceklerini anlattı.

G20 Toronto Zirvesi'nde tartışılması gündemde olan ana konunun küresel finansal kriz ve Avrupa ülkelerinde yaşanan son gelişmeler olduğunu anlatan Dr. Kirton, zirvede uluslararası ticaret, yatırım ve kalkınma alanlarında finansal krizden kaynaklanan sorunlara çözüm aranacağını ifade etti. Kirton, G20 Toronto Zirvesi'nde iklim değişikliği, gıda sağlığı gibi çevresel ve sosyal sorunların da tartışılacağını söyledi. Günümüzde G20 topluluğunun küresel yönetimin merkezi haline geldiğini söyleyen Kirton, bu topluluğun yapısının daha da güçlendirilerek küresel sorunların yönetiminde daha etkili hale gelmesi gerektiğini, bunun için de ülkeler arasında daha çok işbirliğine ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin önümüzdeki yıllarda G20 zirvelerinden birine ev sahipliği yapacağını, demokrasi ile yönetilen Türkiye'nin küresel yönetime katılımının diğer Orta Doğu ve İslam ülkelerine de örnek olması açısından anlamlı olduğunu söyledi.

Etiketler: G-20, Küresel Ekonomi,

Yazdır

« Tüm Haberler