logo tobb logo tobbetu

Politika Notu / Dr. Burcu Gültekin Punsmann Şark Kapısı Nahcivan'ın Kilidinin AçılmasıTürkiye-Ermenistan Uzlaşması Sürecinde Nahcivan Üzerindeki Ablukanın Kaldırılması İçin Öneri
12/11/2009 - Okunma sayısı: 2356 Türkiye-Ermenistan arasında diplomatik ilişkilerin kurulması ve ilişkilerin geliştirilmesine dair 10 Ekim 2009'da İsviçre'nin arabuluculuğunda imzalanan protokoller çatışma hatları, abluka ve ticari sınırlamalara dayanan statükonun hakim olduğunu Güney Kafkasya'ya değişim rüzgarı getirmiştir.

Açı değişikliği sayesinde bu yeni ortam anavatanın genelinden coğrafi olarak tamamen kopmuş ve Ermenistan tarafından kuşatılmış Azerbaycan Özerk Cumhuriyeti Nahcivan'ın kaderini değiştirebilir. Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanan protokoller, 5. Maddesinde, Nahcivan'ın durumunu belirleyen Kars Antlaşması'nın geçerliliğini yinelemiş ve böylelikle Nahcivan'a yönelik güvenlik garantisini sağlamlaştırmıştır. Başlatılan bu süreç Yukarı Karabağ'ın Güney Kafkasya bölgesiyle yeniden entegrasyonu konusunu ele alınmadan önce Nahcivan'ın kilidinin çözülmesine yardımcı olabilir.

Etiketler: Kafkasya,

Yazdır

« Tüm Haberler