logo tobb logo tobbetu

TEPAV’dan Belediyeleri İzleme Rehberi... Rehberde belediye bütçelerinin nasıl izlenebileceği konusunda pratik yöntemler önerildi
30/05/2009 - Okunma sayısı: 2856

ANKARA- TEPAV, kaynakların dağılımı için temel bir araç olan bütçe hakkında belediyelere ilişkin bilgiler sunan ve belediye bütçelerinin nasıl izlenebileceği konusunda pratik yöntemler öneren bir rehber yayınladı.

Emre Koyuncu, Baki Kerimoğlu ve Hayrettin Güngör tarafından hazırlanan rehberde, vatandaşların, yerel yönetimlere seçimle devrettiği yetkilerin kullanımı ve ödenen vergiler karşılığında ne yapıldığını denetlemekten sorumlu olduklarına dikkat çekildi. Kamuoyu denetiminin, mali disiplin ve kaynak dağılımı çerçevesinde uygulamalar, sunulan kamu hizmetlerinin niteliği ve niceliği ile karar alma süreçlerinin niteliğini kapsadığı belirtilen rehberde, şu ifadelere yer verildi:

"Elinizdeki bu rehber kaynakların dağılımı için temel bir araç olan bütçe hakkında belediyelere ilişkin bilgiler sunmakta ve belediye bütçelerinin nasıl izlenebileceği konusunda pratik yöntemler önermektedir. Bu rehberdeki bilgiler ve yöntemler aracılığıyla yerel düzeyde karar alma süreçlerine paydaşların daha etkili olarak katılabileceği düşünülmüştür. Daha etkili katılımın sağlanmasına yönelik araç ve uygulamalar ülkemizde de sivil toplum girişimlerinin yanı sıra pek çok yerel yönetici tarafından özellikle teşvik edilmektedir."

Raporda yer alan başlıklar şöyle: Belediye harcamalarının büyüklüğü ve analizi, belediye bütçeleri, paydaşların katkısı ve katılımı, katılımcı bütçeleme, bütçe analizi, gelir analizi, gider analizi ve belediyelerde finansman ve borçlanma.

TEPAV'ın yayımladığı rehber, başta sivil toplum kuruluşları, belediye meclis üyeleri olmak üzere "profesyonel vatandaş" sorumluluğu taşıyan tüm birey ve grupların kullanımına sunuldu.

 

Yazdır

« Tüm Haberler