logo tobb logo tobbetu

İstanbul Forumu Dördüncü Kez Toplandı İstanbul Forumu'nda kısa ve orta vadede insan kaynakları gelişimi, uzun vadede ise tarım odaklı sanayi bölgeleri, kapasite inşa programları ve mikro kredi temelli iş geliştirme merkezleri konularında çalışılacak.
Haber resmi
25/01/2010 - Okunma sayısı: 2963

İSTANBUL - Türk, Afganistanlı ve Pakistanlı işadamlarını ortak diyaloğun geliştirilmesi ve ekonomik işbirliğinin sağlanması amacıyla buluşturan İstanbul Forumu'nun dördüncü toplantısı 25 Ocak 2010 tarihinde yapıldı. Toplantıda, Afganistan'da insan kaynaklarının gelişimine, hem Afganistan hem Pakistan'da da sanayi bölgeleri, kapasite gelişimi ve iş geliştirme merkezleri konularına odaklanılması kararlaştırıldı.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ev sahipliğinde İstanbul'da gerçekleştirilen toplantıya Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Afganistan Dışişleri Bakanı Zalmai Rassoul, Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmut Kureyşi, Afganistan Ticaret ve Sanayi Odaları (ACCI) Başkanı Sher Khan Farnood ve Pakistan Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu (FPCCI) Başkanı Sultan Ahmed Chawla ile iki ülkenin ticaret ve sanayi odalarından temsilciler katıldı.

Toplantının açılışında konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Afganistan ve Pakistan'da ortak yatırımlar yapmak istediklerini belirtirken, "Halkları eğitimle, ticaretle, ekonomiyle ve ulaştırmayla birbirine yaklaştırmaya gayret ediyoruz" dedi. Hisarcıklıoğlu, bu amaçla kurulan ve kurumsallaşma sürecinde olan Forum'un çalışmalarına hükümetlerden destek istedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da güvenlik ve barışın ancak ekonomik işbirliğiyle mümkün olduğunu belirtti. Davutoğlu ayrıca, Pakistanlı yetkililerle İstanbul ile İslamabad arasında düzenli tren seferi konusunda görüştüklerini, bu seferlerin sağlanmasının Asya ile Avrupa ekonomilerini birleştireceğini söyledi.

İnsan kaynağı sorunu öncelikli

Forum'un çalışmaları hakkında bilgi veren TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven Sak ise, üçlü diyalog ve eğitim çalışmaları için çeşitli yapıların oluşturulduğunu,  eğitim programları gerçekleştirildiğini ve Forum ülkeleri ile Washington'dan yetkililerle temaslarda bulunulduğunu anlattı. Güvenlik durumunda yaşanan kötüleşmenin en büyük engel olduğundan bahseden Sak, üçlü iş ortaklıklarının bölgesel istikrar açısından önemini vurguladı. Sak, çalışmalarda uygulanabilir ve sürdürülebilir projeler yapmaya odaklanılması ve Afganistan'daki insan kaynağı sorunun öncelikli biçimde ele alınması gerektiğini kaydetti.

Ortak açıklama metninde neler var?

Toplantının ardından açıklanan ortak metne göre; Forum, tarım odaklı sanayi bölgeleri, kurumsallaşma için kapasite inşa programları ve mikro kredi temelli iş geliştirme merkezleri konularındaki çalışmaların uygulanabilirliğini kabul etti. Bu stratejinin uzun dönemdeki işlerliği konusunda görüş birliğine varan Forum üyeleri, kısa vadede Afganistan'ın insan kaynaklarının gelişimine katkı sağlayacak bir projeye ihtiyaç olduğuna karar verdi. Bu projenin de özellikle Ulusal Öğretmen Eğitim Enstitüsü ve Ulusal Müfredat Geliştirme Enstitüsü ismiyle iki enstitünün kurulmasına yönelik olması kararlaştırıldı. Forumda ayrıca,  üçüncü toplantıda alınan karara dayanılarak TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nde (ETÜ) Özel Sektör ve Ekonomik Kalkınma Enstitüsü (IPSED) ile Kamu Politikaları Eğitim ve Araştırma Enstitüsü'nün (TRIPP) kurulmasından ve TEPAV'da Pakistan Rekabet Kurumu uzmanları için düzenlenen eğitimlerden duyulan memnuniyet dile getirildi. Forum'un gelecek toplantısının ise 2010 yılının ilk yarısı düzenlenmesi kararlaştırıldı.


 

 

Yazdır

« Tüm Haberler