logo tobb logo tobbetu

Afganistan ve Pakistan, Uluslararası Ticaret İçin Adım Atıyor Afganistan, Türkiye ve Pakistan arasında ekonomik işbirliği amacıyla oluşturulan İstanbul Forumu'nun 5. Toplantısı Ortak Bildirisi yayımlandı.
Haber resmi
24/12/2010 - Okunma sayısı: 3090

İSTANBUL - TOBB, Afganistan Ticaret ve Sanayi Odası (ACCI) ile Pakistan Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu (FPCCI) arasında oluşturulan "Ekonomik İşbirliği İçin İstanbul Forumu"nun beşinci toplantısı 24 Aralık 2010 tarihinde gerçekleştirildi. TEPAV'ın çalışmalarını desteklediği Forum'un toplantısının ardından yayımlanan ortak bildiride, Afganistan ve Pakistan tarafından uluslararası ticareti kolaylaştırmak için uluslararası TIR sistemine katılmak üzere yapılan hazırlıklarda önemli gelişmeler kaydedildiği belirtildi. Forum üyeleri, TOBB'un TIR sistemi garantör kuruluşu olarak deneyimine dayanarak bir yol haritası çizilmesi için beraber çalışma konusunda mutabık kaldı.

Bildiride şu görüşlere yer verildi:

  • Afganistan, Türkiye ve Pakistan arasında Ekonomik İşbirliği için İstanbul Forumu, TOBB, ACCI ve FPCCI arasında 26 Ekim 2007'de oluşturulan ve bölgedeki istikrar oluşturma sürecine iş dünyasının katkısını artırmak için kurulmuş bir üçlü diyalog mekanizmasıdır.
  • Forum üyeleri 25 Ocak 2010 tarihinde gerçekleştirilen 4. toplantıdan beri atılan somut adımları memnuniyetle karşılamıştır.
  • Söz konusu adımlar arasında Forum üyeleri, TOBB, TEPAV ve İslam Kalkınma Bankası işbirliğinde gerçekleştirilen kapasite geliştirme programlarından memnuniyetlerini ifade etmiştir. Bu programlar kapsamında aşağıda sayılan alanlarda Türkiye'nin sahip olduğu deneyim, üst düzey devlet görevlileri ve oda temsilcilerine aktarılmıştır:

Ø Organize Sanayi Bölgeleri

Ø Oda ve özel sektörün geliştirilmesi

Ø Yatırım teşviki

Ø Yerel yönetim mercilerinde iyi yönetişim

Forum, TOBB ve İslam Kalkınma Bankası'ndan ticaretin kolaylaştırması, özel sektörün geliştirilmesi ve mesleki eğitim alanlarında daha fazla kapasite geliştirme programı düzenlenmesini talep etmiştir.

  • Forum katılımcıları, Afganistan Bölgesel Ekonomik İşbirliği IV. Konferansı (RECCA IV) kapsamında düzenlenen ve Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Afgan İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Zalmai Rassoul'ın da iştirak ettiği Afgan İş Forumu'nun düzenlenmesinden memnuniyet duymuştur. Forum ayrıca ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirmek için daha fazla ikili ve üçlü buluşma ve etkinlikleri desteklemektedir.
  • Forum, Afganistan ve Pakistan tarafından uluslararası ticareti kolaylaştırmak için çok önemli bir araç olan uluslararası TIR sistemine katılmak üzere yapılan hazırlıklarda kaydedilen gelişmeyi takdir etmiştir. Forum üyeleri, TOBB'un TIR sistemi garantör kuruluşu olarak edindiği 40 yıllık deneyimine dayanarak bir yol haritası çizilmesi için beraber çalışma konusunda mutabık kalmıştır.
  • Odalar, Afganistan'ın İslam Kalkınma Bankası Özel Ekonomik Bölgesi Teşebbüsü gündemine dâhil edilmesine duyulan ihtiyacı ve Türk özel sektörünün Organize Sanayi Bölgesi geliştirme ve yönetiminde sahip olduğu tecrübenin Banka aracılığıyla aktarılmasının öneminin altını çizmiştir. Odalar aynı zamanda gıda işleme gibi hafif sanayi alanlarında değer zinciri yaratmayı etkileyen önemli bariyerlerin aşılarak özel sektör gelişimine yardım edecek yeni işbirliği fırsatlarının tespit edilmesinin önemini vurgulamıştır. Taraflar özellikle önümüzdeki altı ay içinde TOBB tarafından yürütülecek ve Afganistan'da uygun bir sanayi bölgesinin seçilerek bir gıda paketleme, dondurma ve /veya kalite kontrol yatırımı için fizibilite çalışmasını kapsayacak bir pilot projenin gerçekleştirilmesini faydalı bulmuştur.
  • İstanbul Forumu, altıncı toplantısını 2011 yılının ikinci yarısında yapmayı kararlaştırmıştır.


 

 

Yazdır

« Tüm Haberler