logo tobb logo tobbetu

Bütçede Faiz Giderlerinin Payı Azalırken Sosyal Güvenliğinki Arttı Mali İzleme Raporu-2010 Yılı Ekim-Kasım Ayları Bütçe Sonuçları'na göre; diğer kategorilerdeki kamu hizmetlerinin payları, ufak tefek istisnalar dışında aynı kaldı.
Haber resmi
02/02/2011 - Okunma sayısı: 4123

ANKARA - Faiz giderlerinin payı yıllar içinde azalırken, diğer kategorilerdeki kamu hizmetlerinin payları, ufak tefek istisnalar dışında aynı kaldı. Buna karşılık, sosyal güvenlikteki açık finansmanı diğer sosyal yardım unsurlarını bastırarak bütçe içindeki payını arttırdı.

TEPAV İstikrar Enstitüsü tarafından hazırlanan Mali İzleme Raporu-2010 Yılı Ekim-Kasım Ayları Bütçe Sonuçları açıklandı. Rapor'a göre, Kasım sonunda bütçe giderleri bir önceki yılın aynı dönemine göre % 6,7 oranında artarak 255,8 milyar TL düzeyinde gerçekleşti. Bütçe gelirleri ise % 20,2 oranında artarak 232,3 milyar TL düzeyine çıktı. Faiz ödemelerindeki azalma ile vergi gelirlerindeki belirgin artış bu dönemde öne çıkan temel gelişmeler oldu.

Rapor'da genel değerlendirmenin yanı sıra, "Fonksiyonel Sınıflandırmaya Göre Giderler" başlıklı bir bölüme yer verildi. Bu çerçevede, Kasım sonu itibariyle 2006-2010 yılları arasındaki döneme ilişkin dikkat çekilen bulgulardan bazıları şöyle:

"- İçinde faiz ödemelerinin de yer aldığı Genel Kamu Hizmetleri kategorisine giren harcamaların payı yıllar içinde azalmaktadır.

-Askeri harcamalar yavaş da olsa azalan bir seyir izlemektedir.

-Kamu Düzeni ve Güvenlik Hizmetleri kategorisi harcamaları, Polis Hizmetleri ve Mahkeme Hizmetlerinden kaynaklı olmak üzere dalgalı ancak artan bir seyir izlemiştir.

-Ekonomik İşler ve Hizmetler kategorisi harcamaları içinde Ulaştırma Hizmetleri son yıllarda nispi artış göstermektedir.

-Sağlık Hizmetlerine ayrılan payda ise, son yıllarda bir yavaşlama görülmektedir.

-Eğitim Hizmetlerine toplam içinde giderek nispeten daha fazla kaynak ayrılmaktadır.

-En dikkat çekici gelişme Sosyal Güvenlik ve Sosyal Yardım Hizmetlerinde gerçekleşmiştir. Yıllar içinde toplam harcamalar içinde en büyük paylardan birisi bu kategoriye aittir. Ancak alt ayrımlara bakıldığında; Yaşlılık, İşsizlik, Konut, Malullük gibi kalemlerin toplam harcamalardan aldığı pay ortalamada % 1'i geçmezken, sınıflandırmaya girmeyen Sosyal Güvenlik ve Sosyal Yardım kategorisindeki Sosyal Güvenlik Kurumlarının açık finansmanı giderek artmaktadır.

Sonuç olarak faiz giderlerinin payı yıllar içinde azalırken, diğer kategorilerdeki kamu hizmetlerinin payları ufak tefek istisnalar dışında aynı kalmakta, ancak sosyal güvenlikteki açık finansmanı diğer sosyal yardım unsurlarını bastırarak faiz harcamalarının payındaki düşüşü telafi etmektedir."

 

Yazdır

« Tüm Haberler