logo tobb logo tobbetu

Stratejik Plan Hazırlayan Kamuya, Katılımcılık Eğitimi Verildi TEPAV'ın İngiltere Büyükelçiliği'nin fonuyla yürüttüğü "Stratejik Planlama ve Politika Geliştirmede Katılımcılık Projesi"nde kamu kurumlarına yönelik eğitmen eğitimi düzenlendi.
Haber resmi
17/02/2011 - Okunma sayısı: 3025

ANKARA - Stratejik plan hazırlamaya başlayan kamu kurumlarıyla, sürecin ana unsurlarından katılımcılığın nasıl sağlanacağı konusunda TEPAV'da bir eğitim çalışması gerçekleştirildi. TEPAV'ın Birleşik Krallık Stratejik Program Fonu hibesiyle yürüttüğü ve ana yararlanıcısı Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) olan "Stratejik Planlama ve Politika Geliştirmede Katılımcılık Projesi" kapsamında, 15 kamu kuruluşundan stratejik planlama birimi temsilcilerine yönelik eğitim düzenlendi. Merkezi yönetim kuruluşları, 2006-2010 döneminde ilk stratejik planını hazırladı. Kurumlar, önümüzdeki dönem de planlarını yenileyecek.

"Katılımcı Planlama Eğitmen Eğitimi", 16-17 Şubat 2011 tarihleri arasında TEPAV'da gerçekleştirildi. Eğitime DPT'nin yanı sıra Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, Adalet Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Hazine Müsteşarlığı, İçişleri Bakanlığı, KOSGEB, Maliye Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Başbakanlık İdareyi Geliştirme Başkanlığı yetkilileri katıldı.

Eğitimler, merkezi - yerel yönetimler ile sivil toplum kuruluşları ve uluslararası örgütler arasında katılımcı süreçleri desteklemek amacıyla çalışan İngiltere merkezli bir sivil toplum kuruluşu olan INVOLVE'un Direktör Yardımcısı Edward Andersson tarafından verildi.

"İngiltere, emeklilik yaşını katılımla belirledi"

Politika tasarım sürecine halkın ve hizmet kullanıcılarının katılımı ile geri bildiriminin sağlanmasıyla daha geniş kaynaklara erişilebildiğine değinen Andersson; uygulamanın politika yapımının gerçek deneyimlere dayandırılması, hizmetlerin hesap sorulabilir olması, yönetime güvenin artması ve daha iyi çıktıların sağlanması gibi faydaları olduğuna da işaret etti. Andersson ayrıca, konuya ilişkin başarılı bazı uluslararası deneyimleri aktardı. Bunlardan biri olarak İngiltere'de emeklilik yaşının belirlenme sürecine dikkat çeken Andersson, bu çalışmanın vatandaşlara söz hakkı sağlanması ve taraflar arasında güvene dayalı ilişki kurulması sonucunda az sayıda tartışmayla tamamlandığını söyledi. Andersson, çalışmalar için bağımsız bir Emeklilik Komisyonu oluşturulduğunu ve sürece toplamda 6 bin 529 kişinin katkı verdiğini kaydetti.

Planlamacılar, paydaş rolü oynadı

Andersson'un katılımcılık hakkındaki bu değerlendirmelerinin ardından geçilen eğitimler, eğitimin içeriğine uygun olarak katılımcılığa dayalı bir yöntemle gerçekleştirildi. Grup halinde yuvarlak masalar etrafında biraraya gelen katılımcılar, bazı senaryolar üzerinden önce politika belirleyicisi rolüne bürünerek strateji geliştirirken; ardından bu kez paydaş rolü üstlenerek stratejiye karşı çıktı ya da destek verdi. Çalışmalarda politika geliştirme ve stratejik plan sürecine paydaş katılımının gerçekleştirilmesinin yanında katılımın uygulama ve değerlendirmesine yönelik araçlar da tartışıldı.

 

 

 

 

Haberle ilgili dosyalar

Edward Andersson Sunum

Yazdır

« Tüm Haberler