logo tobb logo tobbetu

Etkin Görevlerdeki Türkiye Mezunlarıyla İşbirliği Buluşması... TEPAV, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen "Türkiye Mezunları Buluşma Günleri Projesi - Antalya Buluşması"nda Türkiye sanayisinin gelişimi ile organize sanayi bölgeleri tecrübesini anlattı.
Haber resmi
23/02/2011 - Okunma sayısı: 3112

ANTALYA - Türkiye'de öğrenim gördükten sonra ülkelerinde etkin görevlere gelmiş yaklaşık 200 "Türkiye mezunu"na Türkiye sanayisi ve organize sanayi bölgeleri (OSB) modeli hakkında bilgi verildi.

Milli Eğitim Bakanlığı Yurtdışı Eğitim Öğretim Genel Müdürlüğü'nün ilk kez düzenlediği "Türkiye Mezunları Buluşma Günleri Projesi - Antalya Buluşması"nın açılışı, 23 Şubat 2011 Çarşamba günü yapıldı. Türkiye'de öğrenim görmüş 40 ülkeden katılımcının buluştuğu toplantıda, TEPAV Danışmanı Ussal Şahbaz da Türkiye sanayisinin gelişimi ve OSB'ler konusunda birer sunum yaptı.

Şahbaz, Türkiye'nin bölgesel açıdan sunduğu fırsatlara işaret ederken, Türkiye sanayisinin bölge ülkelerine kıyasla büyüklük ve çeşitlilik açısından lider konumda olduğunu belirtti.  Bununla birlikte artan cari açık ve kırılgan bütçe yapısıyla Türkiye'nin yapısal sorunlarının sürdüğüne değinen Şahbaz, gelinen noktada ikinci nesil reformların kritik önem taşıdığını ifade etti. Şahbaz, Avrupa Birliği (AB) pazarında yaşanan sıkıntılardan kaynaklı olarak ihracatın istenen seviyeye çıkamadığına, iç tüketimdeki artış ve ithalat talebiyle birlikte cari açığın hızla arttığına , bu açığın kısa vadeli fon akımlarıyla finanse edildiğine dikkat çekti. Bütçe konusunda ise vergi gelirlerinin tabana yayılamamasının sorunun önemli bir parçası olduğunu söyleyen Şahbaz, "Faizlerin düşmesine rağmen faiz harcamalarının bütçe gelirlerine oranı artıyor" diye konuştu. Bu noktada rekabet gücünün artırılması ve ikinci nesil reformların gerçekleştirilmesinin önemi üzerinde duran Şahbaz ekonominin kurumsal altyapısı, finansmana erişim, girdi maliyetleri, firmalara stratejik destekler ile yerelleşme ve bölgesel kalkınma perspektifi gibi alanlarda çeşitli adımlar atılması gerektiğini söyledi.

Şahbaz, OSB'lerle ilgili sunumunda ise bu bölgelerin yapıları, sorunları ve sağladıkları teşvikler hakkında katılımcılara bilgi verdi. Türkiye'nin bu konudaki deneyimini başka ülkelerle paylaştığını hatırlatan Şahbaz, Türkiye'nin bölgedeki etkinliğinin artırılmasında bu çalışmaların önemini vurguladı.

Aralarında Kosova Tarım Orman Bakan Yardımcısı Fikri Damka'nın da bulunduğu katılımcılar, buluşma kapsamında Türkiye ve diğer ülke temsilcileriyle işbirliğini geliştirmek üzere temaslar gerçekleştirecek.

 

 

 

 

Yazdır

« Tüm Haberler