logo tobb logo tobbetu

Politika Notu / Dr. Levent Gönenç 2011 Anayasa Yapım Sürecinde Yönteme İlişkin Bazı Sorunlar
Haber resmi
06/07/2011 - Okunma sayısı: 4621

"2011 seçimlerinden sonra, "yeni anayasa" projesi sadece bir ihtimal olmaktan çıkıp, gerçekleşme yoluna girmiş gibi görünüyor. Seçim sonrasında başta seçimlerin galibi Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) olmak üzere, tüm siyasal partiler tarafından yapılan açıklamalar, 24. Dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)'nin en önemli gündem maddelerinden birinin anayasa yapımı olacağını gösterdi. Bu aşamada, anayasa yapım süreci açısından bazı noktalar açığa kavuşmakla birlikte, bazı noktalar halen belirsizliğini koruyor. Öncelikle bu noktaları değerlendirerek anayasa yapım sürecinin tasarımı konusu tartışmaya başlayabiliriz.

2011 Seçimleri Ertesinde Anayasa Yapım Sürecine İlişkin Kesinleşen Hususlar

Birincisi, önümüzdeki anayasa yapım sürecine seçimlerden birinci parti olarak çıkan ve Parlamentoda en çok sandalyeye sahip olan AKP öncülük edecektir. Dolayısıyla, sürecin her aşamasında AKP'nin ağırlığının hissedilmesi söz konusudur.

İkincisi, Parlamento aritmetiği AKP'nin tek başına anayasayı değiştirmesine izin vermemektedir. AKP, halkoylaması çoğunluğunun alt sınırı olan 330'a ulaşmak için dahi bir başka partinin veya başka partilerin desteğine ihtiyaç duyacaktır.

Üçüncüsü, "yeni anayasa"; yepyeni, sıfırdan tasarlanan bir anayasayı değil, yürürlükteki 1982 Anayasası'nın, 175. maddede öngörülen usule göre (bir kez daha) değiştirilmesini ifade etmektedir.

Halkın benimseyeceği bir anayasa yapmanın yolu "katılımlı" anayasa yapım yönteminden geçmektedir..."


Not'un devamına İlgili Yayınlar kısmından ulaşabilirsiniz.

 

Yazdır

« Tüm Haberler