logo tobb logo tobbetu

TEPAV Çalışma Metinleri 1: “Kafkasya'da Ekonomik Dönüşüm ve Kalkınma” Çeşitli alanlarda, o alanların uzmanlarınca kaleme alınan yayınları kapsayacak "TEPAV Çalışma Metinleri"nin ilki yayımlandı.
Haber resmi
24/08/2011 - Okunma sayısı: 2937

ANKARA - ODTÜ İktisat Profesörü Erol Taymaz'ın, Kafkasya ülkelerinin 2000'li yıllarda ekonomik dönüşüm ve kalkınma süreçlerini inceleyen çalışması "Ekonomik Dönüşüm ve Kalkınma", TEPAV tarafından yayımlandı. TEPAV, bundan böyle çeşitli alanlarda farklı yazarlar tarafından kaleme alınan çalışmaları "Çalışma Metinleri" isimli seri kapsamında yayımlayacak.

Serinin ilk kitabı olan çalışmada, Kafkasya ülkelerinin nüfus ve demografik yapıları incelendikten sonra ekonomik büyüme performansları değerlendirildi. Bu ülkelerin ekonomik gelişme sürecinin anlaşılabilmesi amacıyla, ekonomik gelişme sürecinin dört kaynağı olan "yatırım", "yaygın eğitim", "yenilik" ve "yapısal değişme süreçleri" ayrıntılı olarak analiz edildi. "Sosyal gelişme ve bölüşüm" ekonomik gelişmenin önemli bir bileşeni olduğu için Kafkasya ülkelerindeki istihdam, işsizlik, gelir dağılımı ve yaşam beklentisine ilişkin veriler de değerlendirildi. Çalışmada ayrıca, bölge ekonomilerinin dünya ekonomisi ile eklemlenme biçimleri ve bölgesel ekonomik işbirliği konuları ele alındı.

Kafkasya'da 2000'li yıllardaki ekonomik dönüşüm ile kalkınma süreçlerinin önemli ölçüde farklılaştığını ortaya koyan çalışmada, bölge ülkeleri konusunda dikkat çeken değerlendirmelerden bazı satırbaşları şunlar oldu:

  • "Ermenistan, olumsuz coğrafi konumuna ve iki büyük komşusu ile (Türkiye ve Azerbaycan) yaşadığı siyasi sorunlara karşın 2000'li yıllarda hızlı bir büyüme gerçekleştirebilmiştir (2000-2008 yıllık ortalama reel GSYİH büyüme hızı yaklaşık %10)...
  • ...Azerbaycan hızla büyümesine ve kişi başına geliri (satın alma gücü paritesine göre) 10,000 dolara ulaşmasına karşın, ekonomisi henüz sağlam bir temele oturamamıştır...
  • Gürcistan, Ermenistan'ın Türkiye ve Azerbaycan'la yaşadığı siyasi sorunlardan dolayı bölgede en elverişli siyasi-coğrafi konumda olmasına karşın, Güney Kafkasya ülkeleri arasında en yavaş büyüyen ülke olmuştur (2000-2008 yıllık ortalama reel GSYİH büyüme hızlı %7)...
  • ... Rusya Federasyonu'nun Sovyetler Birliği döneminde oldukça çeşitlenmiş bir sınai yapıya sahip olmasına karşın, 2000'li yıllarda büyümesinin motoru doğal kaynaklar olmuş, sınai yapıda önemli bir aşınma yaşanmıştır..."

Çalışmada ayrıca, bölge içinde siyasetin etkisiyle kısıtlı olan ilişkilerin ekonomideki yansımalarından bahsedilirken, bölgede sağlanacak istikrar ve işbirliği ortamının bölgesel ekonomik ilişkilerin gelişmesine ve ekonomik büyümeye önemli bir katkıda bulunacağı vurgulandı.

 

 

Yazdır

« Tüm Haberler