logo tobb logo tobbetu

TEPAV Direktörü Sak: “Türkiye’nin Reform Deneyimi Arap Ülkeleri Tarafından İyi İncelenmelidir” EUROCHAMBRES Ortak Üyeleri Komitesi Toplantısı, Antalya Belek'te başladı.
Haber resmi
07/09/2011 - Okunma sayısı: 2543

ANTALYA-TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven Sak Türkiye'nin reform deneyiminin, başarı ve başarısızlıklarıyla, köklü bir değişim süreci içerisinden geçen Arap ülkeleri tarafından iyi incelenmesi gerektiğini söyledi.

EUROCHAMBRES Ortak Üyeleri Komitesi Toplantısı, Antalya Belek'te başladı. Toplantıya EUROCHAMBRES Başkan Yardımcısı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, EUROCHAMBRES Başkanı Alessandro Barberis, EUROCHAMBRES Başkan Yardımcısı Pierre Gramegna, Başkan Vekili Andrezej Arendarski ile Arnavutluk, Azerbaycan, Bosna Hersek, Belarus, Gürcistan, Hırvatistan, Makedonya, Karadağ, Sırbistan, Rusya Federasyonu, Ukrayna Odalar Birliği temsilcileri katıldı.

Toplantı çerçevesinde ''Arap Baharı ve Avrupa Birliği Komşuluk Politikası'' konulu bir panel düzenlendi. Panele, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Direktörü Prof. Dr. Güven Sak, Avrupa Komisyonu Avrupa Politikası Danışmanları Direktör Yardımcısı Margaritis Schinas, Merkezi Kahire'de bulunan Al Sharq Centre For Regional and Strategic Studies Direktörü Mustafa El Labbad katıldı.

TEPAV Direktörü Sak "Türkiye'nin Yolculuğunun Çarpıcı Özellikleri: Ne gibi dersler çıkarabiliriz?" başlıklı sunumunda Türkiye'nin, 1980'lerde başladığı, 2001'den sonra ise hızlandırdığı reform süreci sayesinde bulunduğu bölgenin en önemli ekonomisi haline geldiğini ifade etti. Türkiye'nin son 15 yıldaki gelişiminde AB ile olan ilişkilerinin oldukça kritik önemde olduğunu ifade eden Sak, Türkiye'nin küresel ekonomide önemli bir aktör haline gelmesinde Gümrük Birliği anlaşmasının, demokrasinin gelişmesinde ise Kopenhag kriterlerinin önemli işlevler üstlendiğine dikkat çekti. Sak şöyle devam etti:

"Tüm bu olumlu gelişmelere rağmen kişi başına gelir düzeyinde gelişmiş ülkeleri yakalamak için Türkiye'nin alması gereken ciddi bir mesafe bulunuyor. Türkiye ekonomisi geçtiğimiz 30 yılda, kişi başına düşen gelirde, gelişmiş ülkelere yakınsayamamıştır.1980'lerde Türkiye ile benzer gelir düzeyine sahip olan Güney Kore hızla gelişmiş ülkelere yakınsarken Türkiye yerinde saymıştır. Yakınsama performansını arttırmak için önemli yapısal reformların gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Kamu yönetimi, vergi, yargı, eğitim gibi alanlarda yapılması gereken çok iş vardır."

Güven Sak, Türkiye'nin reform deneyiminin, başarı ve başarısızlıklarıyla, köklü bir değişim süreci içerisinden geçen Arap ülkeleri tarafından iyi incelenmesi gereğine de dikkat çekerek,  "Yeniden yapılanmakta olan Arap ülkelerindeki kalkınma politikalarının merkezinde ekonominin kurumsal altyapısının iyileştirilmesi olmalıdır. Bu sayede yabancı sermayenin bu ülkelere yönelmesinin önü açılmış olacaktır" dedi.

Toplantının açılışında konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı ve Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (EUROCHAMBRES) Başkan Yardımcısı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ise, Türkiye son ekonomik krizde etkileyici bir performans sergilediğini ifade ederek, 2009'da yüzde 4.8'lik bir oranda küçülmesine rağmen, 2010'daki yüzde 8.9'luk büyüme ile krizin etkisini atlattığını kaydetti. Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:

''Bu kriz kurumsal yapımız için bir stres testi mahiyeti taşımış, ama devlet kurumlarımız, bankalar ve şirketlerimiz bu testten başarıyla geçmişlerdir. Türk özel sektörü bu kriz ile ne kadar çevik ve şartlara uyum sağlayabilen bir yapıda olduğunu kanıtlamıştır. Büyüme performansı 2011'de de devam etmektedir. Türkiye, 2011'in ilk çeyreğinde yüzde 11 büyüyerek rekor kırmıştır.''

Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (EUROCHAMBRES) Ortak Üyeleri Komitesi Toplantısı, 8-9 Eylül'de Kapadokya'da devam edecek.

Sak'ın toplantıda yaptığı sunuma İngilizce haberin eklerinden ulaşmak için tıklayınız.

Yazdır

« Tüm Haberler