logo tobb logo tobbetu

İngiliz İş Heyeti, Türkiye Ekonomisi Hakkında TEPAV’da Bilgi Aldı TEPAV Direktörü Güven Sak ile IMF Türkiye Temsilcisi Mark Lewis, Rolls-Royce, Diageo ve The City UK gibi önemli İngiliz işletme ve kuruluşlarından yetkililere Türkiye ekonomisine ilişkin bilgi verdi.
Haber resmi
26/09/2011 - Okunma sayısı: 2308

ANKARA – Birleşik Krallık Kabinesi Bakanlarından Vince Cable’ın Türkiye ziyareti kapsamında beraberinde bulunan iş heyetine, 26 Eylül 2011 Pazartesi günü TEPAV’da bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Rolls-Royce, Diageo ve The City UK gibi öne çıkan İngiliz işletme ve kuruluşlarından yetkililere, TEPAV Direktörü Güven Sak ile IMF Türkiye Temsilcisi Mark Lewis tarafından Türkiye ekonomisine ilişkin sunum yapıldı.

TEPAV Direktörü Sak, heyete yaptığı sunumda, Türkiye ekonomisinde 1980 reformlarının ardından ve Avrupa Birliği (AB) ilişkileri çerçevesinde oluşan resim hakkında bilgi verdi. Sak, Türkiye’nin imalat sektörü açısından bölgedeki büyüklüğüne ve “yıldız sektörler” yerine tüm sektörlerden “yıldız şirketler”in bulunduğu pazar yapısına işaret etti. Bu çerçevede TEPAV’ın koordinatörlüğünde yürütülen “Türkiye 25 Projesi”ne değinen Sak, proje kapsamında ülkenin pek çok yerinden ve çok çeşitli sektörlerden 2008-2010 dönemi önemli büyüme performansları göstermiş şirketlerin belirlendiğinden bahsetti. Ekonomide 2008 yılından bu yana yaşanan son gelişmelerin üzerinde de duran Güven Sak, 2008 ile 2011 yıllarının bir karşılaştırmasını yaparken cari açık ve verimlilik gibi konulardaki sorunlu alanlara işaret ederek gelinen noktanın daha tehlikeli olabileceğini belirtti. Döviz kurundaki gelişmelerin ise şirket birleşmeleri ve satın almalar konusunda fırsat sunduğuna dikkat çeken Sak,  iki ülke arasındaki bağların artırılmasının süreçte anahtar rolü olacağını kaydetti.

IMF Türkiye Temsilcisi Mark Lewis ise, küresel ekonomi ile Türkiye ekonomisinin bugünkü görünümü üzerine bir sunum yaptı. Küresel ekonomide Euro bölgesindeki kriz ile ABD’de düşen büyüme hızı ve tüketimi beklenmedik olumsuz gelişmeler olarak sıralayan Lewis, Japonya’daki toparlanma ve yükselen piyasalarda süren güçlü büyüme ile enerji fiyatlarındaki durumun ise beklenen olumlu sinyaller olduğuna işaret etti. Lewis, Türkiye’nin bu süreçte esnekliğini ve güçlüklere karşı duruşunu ispatladığını ifade etti. Bu çerçevede göstergelerin en önemlisinin kişi başına gelirdeki artış olduğunun altını çizen Lewis, kamu finansmanın geliştirilmesi, finansal yapının güçlendirilmesi, ihracatın çeşitlendirilmesi ve dış açık konularında da Türkiye’de önemli adımlar atıldığını söyledi. Mark Lewis, bununla birlikte Türkiye’nin önünde duran örneğin kısa vadede cari işlemler, sıcak para akışı, enflasyon ve uzun vadede de yatırımlar, tasarruf, enerji ile işgücü piyasasındaki bazı zorluklara işaret etti.

Lewis ve Sak, sunumların ardından işadamlarından gelen soruları yanıtladı.

Yazdır

« Tüm Haberler