logo tobb logo tobbetu

İstanbul Forumu, Bu Kez Kadın Girişimciler İçin Toplandı Türkiye, Afganistan ve Pakistan iş dünyasını biraraya getirerek diyalog geliştirmeyi hedefleyen İstanbul Forumu, kadın girişimciler için toplandı.
Haber resmi
04/11/2011 - Okunma sayısı: 3144

İSTANBUL – TOBB ile Afganistan ve Pakistan iş dünyası arasında diyalog geliştirme amacıyla başlatılan İstanbul Forumu’nun altıncı toplantısı, 1-2 Kasım 2011 tarihleri arasında yapıldı. “Kadın Girişimciliği” teması altında gerçekleştirilen Forum, üç ülke cumhurbaşkanları ve iş dünyası temsilcileri ile kadın girişimcilerini buluşturdu.

Forum kapsamında iş dünyası, kadın girişimciliğin artırılması konusunda toplantılar yaparken; Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari ve Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai de bölgesel barışın sağlanması noktasında biraraya geldi. Forum’da ayrıca Türkiye, Pakistan ve Afganistan arasında döviz takası, eğitim, ortak tatbikat gibi alanlara ilişkin işbirliği anlaşmaları imzalandı.

Büyümede kadın girişimcinin etkisi, Çin’den fazla

Forum’un açılışında konuşan TOBB Başkan Yardımcısı Faik Yavuz, The Economist dergisine göre geçen 10 yıl içinde gelişmiş ülkelerde kadınların ekonomiye katılımındaki artışın küresel ekonomik büyümeye etkisinin Çin'in etkisinden daha çok olduğunu kaydetti. “Üzülerek ifade etmek isterim ki ülkelerimizde kadınların ekonomik statüsü açısından iftihar edilecek bir noktada değiliz'' diyen Yavuz, TOBB olarak başarılı rol modeller oluşturmak için 2007 yılında ülke çapında kadın girişimciler kurulları oluşturduklarını, bu kurulların bin 500'ü aşan üye sayısını kısa sürede 10 bine çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Afganistan Madenler Bakanı Vahidullah Şehrani de üç ülke arasında kadınların etkileşimini artırmak istediklerini belirtirken, ''Kadınların becerilerini geliştirmek için daha fazla fırsat ve yatırım imkânı vermek lazım” dedi. Şehrani ayrıca, Orta Asya ülkelerini birbirine bağlayacak 6 milyar dolarlık demir yolu ağını kurmak için çalıştıklarını ve kaynağın temin edildiğini, 3-5 yıl içinde çok farklı altyapıların tesis edileceğini söyledi

Pakistan’ın Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı ve Yatırım Kurulu Başkanı Saleem H.Mandviwalla kadın girişimciliğinde kurumsal eksikliğine karşı kadın girişimcilere ulaşım için bir organizasyon çatısı altında hareket edilmesini önerirken; Pakistan Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu (FPCCI) Başkan Yardımcısı Mohammad Akbar Khan cinsiyetler eşitliğinin ülke kalkınmasında önemine işaret etti.

img 9866.520px

İslamabad treni gibi somut işbirliklerine devam edilsin

Açılışın ardından TEPAV Direktörü Güven Sak’ın yönetiminde kadın girişimciler konusunda bir yuvarlak masa toplantısı düzenlendi. Sak, üç ülke arasındaki işbirliğinin somut proje ve toplantılarla pekiştiğini anlatırken, buna örnek olarak Pakistan, İran ve Türkiye’den geçen İstanbul-Tahran-İslamabad trenini gösterdi. Sak, Forum’un Afganistan ile de somut işbirlikleri kurulması ve 3 ülkeden kadın girişimciler arasında ortak bir platform oluşturulması noktasında önemli fırsatlar içerdiğini belirtti. Kadınların işgücüne katılım oranında Türkiye’nin 126’ıncı ve Pakistan’ın da 131’inci sırada olduğunu söyleyen Sak, Afganistan’ın ise sıralamaya bile giremediğini belirtti. Sak, kadınları işgücüne katmayan ekonomilerin dünya sıralamalarında daima geri planda kalacağını ve kalkınamayacağını ifade etti.

Kadın girişimcilerin kendi hikâyeleri üzerinden deneyim ve sorunlarını anlattığı bölümle devam eden toplantıda, Afganistan’dan Andeisha Farid, Pakistan’dan Shagufta Parveen ve Türkiye’den Nazlı Ceylan konuştu. Bu çerçevede Afganistan’da finansmana erişim ve toplumsal tabulardan kaynaklı sorunlara işaret edilirken, kadınların banka kredilerine erişemediği ve iş dünyasında kadınların halen yadırgandığı aktarıldı. Benzer bir tablonun Pakistan’da da olduğu ve kadınların banka kredilerine ulaşmada yaşadıkları zorluklar nedeniyle ticaret hayatına atılmaktan vazgeçtikleri belirtildi. Kadın girişimciler, siyasi iradenin sorunları aşmada önemine işaret etti ve konferans ile fuarlara katılımlarında yaşadıkları vize sorununa karşı da destek istedi.

img 9889.520px

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş da bu alanda Türkiye’nin çok yol kat ettiğini ama daha yapılacaklar olduğunu vurguladı. Sadece kadın girişimcilerin kullanabileceği bir fon oluşturma sürecinde olduklarını ifade eden Bektaş, üç ülkenin kadın girişimcileri arasında etkin bir mekanizma kurmak için ise internet üzerinde biraraya gelinerek sonrasında kurumsallaştırılacak bir ağ oluşturulabileceğini söyledi.

Afganistan ile Pakistan arasında komisyon kurulacak

Forum’un ilk gününde üç ülke cumhurbaşkanları da kısıtlı katılımlı bir oturumda biraraya geldi. Görüşmenin ardından yapılan ortak basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Gül, bölgesel sorunların çözümü için işbirliğinin önemine işaret etti ve şöyle konuştu:

“Bugünkü zirvenin en önemli neticelerinden biri Burhaneddin Rabbani' nin hayatını kaybetmesine neden olan olay için Pakistan ve Afgan makamları arasında işbirliği mekanizması kurulmasına karar verilmiştir. Bu işbirliğinin iki ülke arasında güven artırıcı bir unsur olacağına inanıyorum. Yenilikçi fikirler ve tavsiyelerin hazırlanması için iki ülkenin katıldığı bir komisyon hazırlanmasına karar verildi. Türkiye bu sürece katkı vermeyi kararlaştırmıştır."

Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari de Pakistan ve Afanistan arasındaki sorunların çözümünde uzak ülkeler yerine bölgeyi ve kültürünü yakından tanıyan Türkiye’nin rol almasının önemli olduğunu belirterek, “Türkiye bizim dostumuz, kardeş bir Müslüman ülke, bu yüzden bence Türkiye ihtiyaç duyulduğunda bizi desteklemeye ve kılavuzluk yapmaya daha uygundur” dedi.

Kadın girişimciliği için proje önerileri tartışıldı

Forum’un son gününde yapılan tartışmalarla da Türkiye, Pakistan ve Afganistan arasında kadın girişimciliğinin artırılması konusunda yapılabilecek çalışmalar konusunda fikir alışverişinde bulunuldu. “4-5 somut proje belirleyip işe buradan başlayalım” diyen TEPAV Direktörü Güven Sak, bu kapsamda sanayi bölgelerinde sadece kadın girişimcilere özel iş alanları oluşturulması, kadın girişimciler için fon kurulması, üniversitelerle işbirliği yapılması, ABD hükümetinin desteklediği Küresel Girişimcilik Programı (GEP) benzeri programlar sürdürülmesi ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu benzeri kurumsal bir yapının oluşturulması önerilerinde bulundu.

Yazdır

« Tüm Haberler