logo tobb logo tobbetu

Köşe Yazısı / Esen Çağlar: "Dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmek, yoksa hayal mi?" TEPAV Ekonomi Analisti Çağlar, Türkiye'nin 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi içinde yer alma hedefi doğrultusunda listedeki diğer ülkelerle bir karşılaştırma yaptı ve “Onlar nasıl? - Biz nasılız?”, "Neden böyleyiz? - Peki neye benzemeliyiz?” sorularına yanıt aradı.
Haber resmi
14/11/2011 - Okunma sayısı: 3135

"... Bu aralar ne zaman gazetelerin ilk sayfalarına baksam nedense sıklıkla geliyor bu soru. Bu gözlüğü arada takmanızı size de tavsiye ederim. Etrafınızdaki bir 'şeye' bakarken, 'Bu şey dünyanın ilk 10 ekonomisinde acaba böyle midir?' gibisinden bir bakış açısı zihin açıcı olabiliyor. Depremlerde yıkılan binalardan, tutuklu yargılanma sürelerine, 'şey' yerine istediğinizi koyabilirsiniz.

'Onlar nasıl?' ve 'Biz nasılız?' meselesini özetlemek için aşağıdaki tabloyu kullanmak mümkün. Bu tablo beş temel göstergeyi baz alarak, dünyanın ilk 20 ekonomisinin verilerini gösteriyor. En baştaki kolona, yani milli gelir büyüklüğüne göre Türkiye 17. sırada. Yandaki kolonlarda da sırasıyla nüfusun yaş ortalamasını, çalışan başına üretimi (verimlilik düzeyini), ortalama eğitim yılını ve kadınların işgücüne katılım oranını ve verilerini görebilirsiniz. Lütfen vaktiniz varsa biraz göz gezdirin. 'Biz neden böyleyiz?' ve 'Peki neye benzemeliyiz?' sorularının cevabını bence görebilirsiniz" değerlendirmesinin yer aldığı yazının tamamına ulaşmak için tıklayınız.

Yazdır

« Tüm Haberler