logo tobb logo tobbetu

Yerel Yönetimlerin Mekânsal Organizasyonu: Bir İlçe İçin Bir Belediye Mümkün müdür? Yerel Yönetim Reformu Tartışma Dizisi / Politika Notu - 3 / Dr. N. Tunga Köroğlu
Haber resmi
18/11/2011 - Okunma sayısı: 3716

"AKP’nin seçim programında yeni büyükşehirlerin kurulması taahhüdü var. Önümüzdeki dönemde hem mevcut hem de kurulacak yeni büyükşehir belediyelerinin sınırlarının, İstanbul ve Kocaeli’nde olduğu gibi, il sınırlarına genişletilerek, belediyelerin kırsal alanda da hizmet sunmasına yönelik bir düzenleme bekleniyor. Bunun bir dizi tartışmayı da beraberinde getirmesi beklenir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kurulmasına paralel olarak kentsel politikalar alanında güçlenen merkezi yönetimin yerel yönetim ile ilişkileri, belediyelerin sınırları, yetkileri ve büyükşehir ile altındaki ilçe belediyeleri arasında mevcutta var olan sorunlar ve bunların alacağı yön bu tartışmanın temel referansları olma potansiyeline sahiptir.

TEPAV yerel yönetim reformu tartışma dizisinin üçüncüsünü oluşturan bu notta yerel yönetimlerin mekânsal organizasyonu bağlamında belediye sınırlarının düzenlenmesi meselesi tartışmaya açılarak günümüz koşullarına alternatif bir öneri ortaya konmaktadır. Büyük kentlerin yönetimi ve mekânsal hiyerarşi ile yeni mekânsal organizasyonun en küçük ölçeği olarak mahalle biriminin taşıyabileceği rol, serinin devamındaki notlarda tartışmaya açılacaktır..."

Yazdır

« Tüm Haberler