logo tobb logo tobbetu

Hedef: Dönüşüm Sürecini Doğru Anlamak Yerel Medya Eğitim Projesi kapsamında dördüncü seminer Trabzon'da yapıldı.
18/12/2006 - Okunma sayısı: 1748

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından organize edilen AB Sürecinde Yerel Medya Eğitim Semineri, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nda yapıldı.

 

Ankara, Bursa ve Konya'dan sonra dördüncüsü yapılan seminerin açılışında konuşan ve ilk sunumu yapan TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven Sak, Türkiye'nin içinde bulunduğu dönüşüm sürecine dikkat çekerek, "Amacımız bu süreci en iyi şekilde anlamak ve anlaşılmasına katkıda bulunmak" dedi.

 

Türkiye'nin AB yolunda attığı adımların, bir takım değişiklikleri beraberinde getirdiğine dikkat çeken Prof. Güven Sak, son yıllarda yaşanan gelişmelerle Türkiye'nin bir ivme kazandığını ifade etti.

 

Yüksek büyüme oranları, makroekonomik istikrar, yeni ve daha sağlıklı bir iş yapma ortamı, küresel ve bölgesel entegrasyon gibi alanlarda sağlanan iyileşmelere karşın, cari açık, azalmayan işsizlik ve Türkiye'nin dışında gelişen ancak Türkiye'yi etkileyen İran, Lübnan krizleri, petrol fiyatları gibi etkenlerin de iyi yönetilmediği zamanlarda sorun olacağını söyleyen Güven Sak, "Öncelikleri belirlenen stratejik planlar yapılmalı ve etkin bir şekilde hayata geçirilmeli. AB süreci, riskleri etkisiz hale getirilerek yönetilmeli ve yeni ortam için gerekli olan kapasite inşası sağlanmalı. " şeklinde konuştu.

 

Trabzon ekonomisinin tarıma dayalı olmasına karşın, ilerleyen zaman içinde bunun öneminin kalmayacağını söyleyen Güven Sak, buna karşılık alınması gereken tedbirler ve yapılması gereken çalışmaları ise şu şekilde özetledi: "Bölgesel avantajlar ekonomik değere çevrilmeli ve Trabzon'da AB dönüşüm sancısı azaltılmalı. Tarımdan kopan insanlar da Turizm, lojistik gibi alanlarda istihdam edilebilir. İpek Yolu, bölge için yeni bir fırsat olabilir. Çin'in mevcut limanları ihracat potansiyeline cevap verememektedir. Trabzon bu fırsatı değerlendirmeyi düşünmeli ve gerekli adımları atmalıdır. Türkiye Orta Asya'yı küresel pazarlara bağlayan transit bir ülke olarak önem kazanabilir. İpek yolu bölgede ne gibi avantajlar yaratabilir?

Transit ticaret artabilir, lojistik sektörü gelişebilir,  Bu sayede alt-yapı gelişebilir. Bir alanda yapılan değişikliğin olumsuz sonuçları bu şekilde başka bir yatırımla yatırıma dönüştürülebilir"

 

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Eren ise konuşmasında, özel sektörün AB sürecinde aktif rol alması gerektiğini söyledi. Bu rollerden birinin de doğru anlaşılmayı sağlamak olduğunu ifade eden Eren, TOBB-TEPAV'ın yerel medya ile AB'yi tartışma etkinliğinin bu alanda atılmış önemli bir adım olduğunu kaydetti. AB sürecinde varılmak istenen hedefe en kısa zamanda ulaşılabilmesi, işbirliği ve koordinasyonun sağlanmasının yerel düzeyde planların yerel aktörlerin katkılarıyla hazırlanması ve uygulanması ile mümkün olduğunu söyleyen Eren, Trabzon'da bunu yaklaşık 5 yıldır başarıyla uygulayan bir il olduğuna dikkat çekti. Trabzon Ticaret Borsası Başkanı Sebahattin ASLANTÜRK de, TOBB'un AB konusundaki çalışmalarının önemine dikkat çekti ve borsa olarak bu süreçte  yaşanan değişim sürecinin doğru anlaşılması için çalıştıklarını söyledi.

 

Galatasaray Üniversitesi'nden Can Baydarol ise konuşmasında, AB yolunun artık geri dönülmez ve tartışılmaz bir yol olduğunu söyledi. Yağmurlu bir havada kimsenin yağmuru tartışmayacağını ifade eden Baydarol, bu süreçte alınacak tedbirlerin önem kazandığını dile getirdi.

 

DPT Avrupa Birliği Politikalar Daire Başkanı Ahmet Yücel ise, yaşanan tarama sürecinde, karşılarında Türkiye'yi AB'ye almak istemeyen bir heyet bulmadıklarını belirterek, "Kararlı olmalıyız ve AB yolundan ödün vermemeliyiz" dedi.

 

KTÜ Makina Mühendisliği Bölümü'nden Orhan Aydın'ın yerel kalkınmada yerel aktörlerin önemine dikkat çektiği seminerde, İşletme Finans Dergisi'nden Ali Bilge de gündemdeki konuları ve AB sürecini gazeteci bakış açısıyla değerlendirdi. Son olarak konuşan Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Başkanı A. Şefik Mollamehmetoğlu da, AB konusuna siyasi olarak değil, proje bazlı olarak yaklaşılması gerektiğini ve yapılacak tartışmaların da somut verilere dayalı projelerden oluşması gerektiğini dile getirdi.

 

Seminer Programı ve sunumlarına ulaşmak için aşağıdaki linklere tıklayınız.

Yazdır

« Tüm Haberler