logo tobb logo tobbetu

Türkiye'nin En Hızlı Büyüyen Şirketi K. Maraş’tan Çıktı: KÇS Çimento… Türkiye’nin en hızlı büyüyen 25 şirketi, “Girişimcilik Zirvesi” kapsamında açıklandı.
Haber resmi
03/12/2011 - Okunma sayısı: 5993

İSTANBUL - TEPAV’ın, TOBB ve Harvard Üniversitesi bünyesindeki AllWorld Network ile düzenlediği Türkiye 25 yarışması sonuçlandı.Türkiye’nin en hızlı büyüyen 25 şirketinin belirlendiği yarışmada birinciliği yüzde 2.609 büyüme ile KÇS Kahramanmaraş Çimento Beton Sanayi Ve Madencilik İşletmeleri A.Ş. aldı. İstanbul’dan Network Uluslararası Taşımacılık ve Tic.Ltd.Şti. ile Çebi İnşaat Mim.ve Müh.San.ve Tic. Ltd.Şti. ise 2. ve 3. oldu.

TOBB'un desteğiyle, AllWorld Network ve TEPAV işbirliğinde gerçekleştirilen Türkiye-25 Projesi’nin sonuçları İkinci Küresel Girişimcilik Zirvesi’nde açıklandı.

Hisarcıklıoğlu: “Her anne evladını başarılı bir girişimciyle evlendirmek isteyecek”

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, yaptığı açıklamada, “Cumhuriyetimizin 100. yılında dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisinden biri olmak için çalışıyoruz. Bunu da girişimcilerimizle başaracağız” diye konuştu. Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

“Bu açıdan başarılı girişimcilerin ön plana çıkarılması son derece önemli. Bugün Anadolu’nun hangi iline gitseniz, daha yenilikçi, daha verimli, daha hızlı şirketlerimizi görebilirsiz. Şimdi bu şirketlerimizi dünyanın da görmesini sağlamalıyız. İşte Türkiye 25 projesini bu amaçla başlattık. Şirketlerini ve dolayısıyla ekonomimizi büyüten girişimcilerimizi tebrik ediyorum. Bu güzel örnekler sayesinde girişimcilik Türkiye’nin gözdesi haline gelecek. Her çocuk başarılı bir girişimci olma umuduyla büyüyecek. Her anne evladını başarılı bir girişimciyle evlendirmek isteyecek.”

Sak: “Şirketlerin hızlı büyümesi için gerekli ortamı sağlamak zorundayız”

Türkiye-25 Projesi’ni yürüten TEPAV’ın Direktörü Güven Sak ise şunları söyledi:

“Türkiye ekonomisindeki temel sorunlardan birinin şirketlerin yeterince hızlı büyümemesi olduğunu düşünürdük. Türkiye-25 Projesi bizim için altın değerinde olan bir veri-seti sundu. Artık Türkiye’de hızlı büyüyen şirketleri daha iyi tanıyoruz. Türkiye’de ekonomi politikalarının, bu ve bunlara benzer şirketlerin büyümelerini daha da hızlı sürdürebilecekleri ortamı sağlamaya odaklanması gerekiyor.”

Küresel ekonominin en büyük 500 şirketinin ortalama 70 yaşında olduğunu hatırlatan Sak, şöyle devam etti:

“Türkiye’nin en büyük 500 şirketinin ortalama yaşı 40. Türkiye-25 firmaları ise henüz ortalama 10 yaşında. Eğer bu firmalar bugünkü büyüme oranlarını önümüzdeki yıllarda sürdürebilirlerse, önce Türkiye’nin sonra da küresel ekonominin dev şirketleri haline gelebilirler. Bu açıdan baktığımızda, Türkiye-25 şirketlerinin büyüme hikâyesinden ekonomi politikaları adına öğreneceğimiz çok şey var.”

Porter: “Hızlı büyüyen KOBİ’ler ekonominin belkemiğidir”

Türkiye-25 Projesi’ni, TEPAV ile ortaklaşa yürüten All-World Network Başkanı ve Harvard Business School İşletme Profesörü Michael Porter ise şunları kaydetti:

“Dinamik kadın ve erkek girişimciler tarafından yönetilen Türkiye-25 şirketleri, rekabet gücü için öncü bir anlayışı temsil ediyorlar.  Ekonomik gelişmenin amacı şirket geliştirmektir ve istihdam yaratmalarını sağlamaktır. Büyüyebilen şirketler, küçük ve orta büyüklükte olan şirketler her ekonominin belkemiğidir.”

Türkiye-25 şirketlerinin özellikleri neler?

İstanbul’da 26 Nisan 2011 tarihinde yapılan bir basın toplantısı ile başlatılan Türkiye-25 Projesi çerçevesinde, gelen yüzlerce başvuru değerlendirildi. Yapılan değerlendirme sonucu Türkiye’nin en hızlı büyüyen şirketleri belirlendi. Bu şirketlerin özellikleri şöyle sıralanıyor:

İstanbul ilk sırada. Türkiye’nin hızlı büyüyen şirketlerinin yüzde 42’si(10 şirket) İstanbul’dan, yüzde 25’i (6 şirket) Ankara’dan, yüzde 13’ü (3 şirket) Kocaeli’den. Türkiye-25 listesinde Kahramanmaraş’tan ve İzmir’den iki şirket, Osmaniye ve Kayseri’den birer şirket bulunuyor.

Firmalar her sektörden. Türkiye-25 şirketlerinin sektörleri geniş bir faaliyet alanını kapsıyor:

Alacak Takip ve Tahsilat Arama Hizmetleri

Bilgisayar Network ve Yazılımları (3)

Çelik Konstrüksiyon imalatı

Çevre Hizmetleri

Demir-dışı metal sanayii

Çimento ve beton üretimi

Genel imalat

Gıda Endüstrisi

Havalimanı yer ekipmanları imalatı

İlaç Sanayi

İmalat ve Ambalaj

İnşaat Malzemeleri

İnşaat ve Mühendislik (2)

Otomotiv

Perakende Satış

Profesyonel Hizmetler ve Danışmanlık

Taşımacılık ve Havacılık (2)

Tekstil ve Moda

Telekomünikasyon  (2)

Yazılım Hizmetleri ve Ürünleri


Firmaların çoğunluğu 5 ila 10 yaş arasında. Türkiye-25 şirketlerinin yüzde 24’ü 2006’dan sonra kurulmuş, yani 5 yaşından daha genç. Büyük çoğunluk ise yüzde 48’lik ağırlık ile 5 ila 10 yaş arasındaki şirketlerde. Şirketlerinin yüzde 28’i ise 2000 yılından önce kurulmuş ve 10 yıldan fazla zamandır faaliyet gösteriyor.

İstihdamda üç sene içinde üçe katlandılar. Türkiye-25 şirketleri istihdam yaratma konusunda oldukça ciddi bir başarıya sahipler. 2008 yılında ortalama bir Türkiye-25 şirketinde 88 kişi çalışırken, 2011 yılında bu rakam 273’e yükselmiş durumda. Yani Türkiye-25 listesindeki bir şirket 2008-2011 yaklaşık 3 kat büyümüş. Bugün Türkiye 25 şirketlerinde toplam 6.833 kişi çalışıyor. Bu rakam 2010’da 5.097, 2009’da 3.389, 2008’de ise 2.411’di.

Cirolar yıllık ortama yüzde 250 arttı. Ortalama bir Türkiye-25 şirketinin 2008 yılında yaklaşık 9 milyon TL iken, 2010 yılında 51 milyon TL’ye ulaştı. Şirketlerin toplam cirosu ise 2010 itibariyle 1 milyar 267 milyon TL düzeyinde.

Şirketler nasıl belirlendi?

  • İstihdam: Başvuracak şirketlerin 2010 yılında en az 10 tam zamanlı istihdama ulaşmaları şartı arandı.
  • Ciro: 2008’de en az 100.000, 2010’da ise 500.000 ABD doları ciro düzeyini yakalayan şirketler yeminli mali müşavir tarafından onaylanmış finansal tablolarıyla birlikte Türkiye 25 listesinde yer almak üzere başvurdular.
  • İzlenecek şirketler: Ciro, istihdam koşullarını yerine getiremeyen ya da 2008’den sonra kurulmuş olan şirketler geçtiğimiz 12 ay boyunca en az 100.000 ABD doları ciroya ulaşma koşuluyla başvuru yapabildiler. Bu şirketlerin başvuruları Türkiye-25 için değerlendirilmedi; ancak AllWorld’ün küresel ağına dahil edildiler.
  • Hukuki nitelik: Bağımsız, kar etmeyi amaçlayan, halka açık olmayan tüm özel sektör kuruluşlarının başvuruları kabul edildi.
  • Grup şirketleri: Holdingler kapsam dışında bırakıldı; ancak, bir holdinge bağlı olup bağımsız bir yönetim yapısına sahip şirketler başvurabildiler.
  • Kapsam dışındaki diğer şirketler: Kamu payının yüzde 50’den fazla olduğu şirketler, franchise işletmeleri, oto galerileri, bankalar ve elektrik ve su gibi altyapı hizmet sağlayıcılarının başvuruları değerlendirmeye alınmadı. Yurtdışında yerleşik bir kuruluşun Türkiye şubesi olarak faaliyet gösteren firmalar değerlendirme dışı bırakıldı.

Kriterleri sağlayan şirketler arasından 2008’den 2010’a brüt satış rakamlarını en fazla arttıran şirketler arasında bir sıralama yapıldı ve ilk 25 şirket belirlendi.

Projede bundan sonrası…

Proje kapsamında, bundan sonra Harvard Üniversite ile işbirliği içinde en hızlı büyüyen şirketlere görünürlük kazandırmak için bir dizi faaliyet yürütülecek:

  • Listeye girmeye hak kazanan şirketler, kendileri gibi hızlı büyüme potansiyeline sahip başka ülkelerde kurulu olan şirketlerle ortak bir iletişim ağının parçası haline gelecekler
  • Şirketlerin görünürlüğü artarken müşteri portföyleri, tedarikçi ilişkileri ve finansmana erişim fırsatları da genişleyecek.
  • Şirketler, Harvard Üniversitesi’ndeki AllWorld Liderlik Eğitim Programı’na da katılma hakkı elde ettiler.

Harvard AllWorld Network

ABD’nin Boston şehrinde Harvard İşletme Okulu Profesörlerinden Michael Porter ve Anne Habiby ve Deirdre J. Coyle tarafından 2007 yılında kurulan AllWorld Network (AWN) faaliyetlerine ilk olarak Suudi Arabistan’da başladı. Şu anda Bulgaristan, Güney Afrika, Hindistan, Lübnan, Pakistan, Romanya, Türkiye ve Ürdün’de çalışıyor.

Faaliyetlerini çeşitli kurumlarla işbirliği içerisinde yürüten AWN’nin partnerleri arasında Harvard Kennedy School of Government, Siraj Capital, JS Bank, Monitor Group ve Endeavor Global bulunuyor. Arap ülkelerinde oluşturulan listelerin bir araya gelmesiyle oluşturulacak olan Arabia 500 projesinin öncülüğünü ise Ürdün Kraliçesi Rania üstlendi.

 

AllWorld Network'ün web sitesinde yayımlanan ilgili habere ulaşmak için tıklayınız.

Haberle ilgili dosyalar

Turkiye 25

Yazdır

« Tüm Haberler