logo tobb logo tobbetu

Kamu Yönetiminde Modern Karar Destek Araçları
08/01/2007 - Okunma sayısı: 2771

TEPAV, "Çok Amaçlı Karar Verme Yöntemleri"nin anlatıldığı bir seminer düzenledi. 


Modern kamu yönetiminin temel dayanağı olan "stratejik yönetim" anlayışı kamu kuruluşlarının orta vadeli bir perspektifte hedef ve öncelikleri ile bu hedef ve öncelikler çerçevesinde kaynak dağılımını belirlemesini önermektedir. Gerek orta vadeli amaçlar, gerek kısa vadeli hedefler ve faaliyetlerin belirlenmesi farklı alternatifler arasından önceliklere dayalı tercihler yapmayı zorunlu kılmaktadır. Farklı beklentiler ve ihtiyaçlara sahip paydaşların olduğu katılımcı bir planlama sürecinde "strateji"lerin belirlenmesi karar almayı daha da güç hale getirmektedir.


Gerek bireyler gerek organizasyonlar kendileri için önem taşıyan birçok kararı belli bir metodoloji, yöntem, veya sistem kullanmadan verirler. Fakat birçok araştırma insanların çok amaçlı bir kararı verirken bir veya en çok iki amaç üzerine yoğunlaştıklarını, diğerlerini gözardı ettiklerini, böylece de kendilerini en çok memnun edecek sonuca ulaşmakta zorluk çektiklerini göstermektedir. Karar analiz yöntemleri genel olarak kararı verecek kişi veya grubun belirsizliğin ve riskin bulunduğu bir ortamda önceden tanımlanmış bir alternatifler kümesi arasından en çok işine yarayacak olan alternatifi seçmesine yardımcı olmayı amaçlar.


George Washington Üniversitesi Karar Bilimleri bölümünde çalışmalarını sürdüren Erdem Kocamustafaoğulları'nın katılımı ile düzenlenen "Çok Amaçlı Karar Verme" seminerinde, çok amaçlı karar verme yönteminin (Multi-Criteria Decision Making) temel parçaları ve yaklaşımı örneklerle açıklanarak, en çok kullanılan yöntemlerden analitik hiyerarşi süreci (AHP) üzerinde duruldu ve yöntemin kamu planlama ve bütçe süreçlerinde uygulanabilirliği katılımcılarla tartışıldı.


Erdem Kocamustafaoğulları'nın seminerde yapmış olduğu sunuma ulaşmak için aşağıdaki linke tıklayınız.



Haberle ilgili dosyalar

Cok Amacli Karar Verme

Etiketler: Kamu Yönetimi,

Yazdır

« Tüm Haberler