logo tobb logo tobbetu

TEPAV:'' Bütçe Açığı Kasım Sonunda 1.6 Milyar YTL''
19/01/2007 - Okunma sayısı: 2462

Merkezi yönetim bütçesi, Kasım ayı sonunda 63,6 milyon YTL fazla vermiştir. Kasım ayında bütçe harcamalarının önceki aylara oranla beklenenden daha düşük, bütçe gelirlerinin ise TELEKOM özelleştirme geliri taksit ödemesinin bütçe içinde gösterilmesi ve kurumlar vergisi geçici vergi ödemesi gibi nedenlerle dönemsel olarak yüksek gerçekleşmesi, bütçe dengesindeki iyileşmeye yol açan temel etkenler olmuştur.

Buna karşılık, mahalli idare ve fon paylarının tahsilat ve ödeme dönemlerindeki kayma düzeltilerek bütçe sonuçlarına bakıldığında, kümülatif olarak bütçenin Kasım ayı sonunda Maliye Bakanlığı tarafından açıklandığı şekilde 63,6 milyon YTL fazla değil,  1.619 milyon YTL düzeyinde açık verdiği görülmektedir.

Kasım ayı sonuçları bize, bütçe dengesi açısından yılsonu hedeflerine ulaşılmasında bir problemle karşılaşılmayacağını göstermektedir. Bununla birlikte, geçen aylara ilişkin mali izleme raporlarında ayrıntılı bir şekilde anlattığımız gibi, bu performans esas olarak 2006 yılına özgü bir defalık tedbir niteliğinde kabul edilebilecek uygulamalardan kaynaklanmaktadır.

Diğer yandan, gerek Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan 2006 yılsonu tahmin rakamları gerekse Kasım ayı sonuçları,  2006 yılı bütçe sonuçları henüz kesinleşmiş olmamakla birlikte, ertelenen harcamaların 2006 yılı bütçe performansı üzerinde önemli bir etkisi olacağını bize göstermektedir.

Raporun tamamına ulaşmak için aşağıdaki linke tıklayınız.

Etiketler: Mali İzleme, Bütçe,

Yazdır

« Tüm Haberler