logo tobb logo tobbetu

ABD Askerinin Çekilmesinin Ardından Irak… TEPAV’da konuşan Uluslararası Kriz Grubu'ndan Dr. Joost R. Hiltermann, ABD askerinin çekilmesinin ardından “türbülans” içinde olan Irak için Exxon anlaşmasının bir sınav olacağını söyledi.
Haber resmi
19/12/2011 - Okunma sayısı: 2011

 

ANKARA – Son ABD askerinin de ülkeden çekilmesinin ardından Irak’taki mevcut durum, TEPAV’da 19 Aralık 2011 Pazartesi günü düzenlenen bir toplantıyla ele alındı. “ABD’nin Geri Çekilmesinin Ardından Türkiye, Irak ve Enerji Konusu” başlıklı yuvarlak masa toplantısında, yakın zamanda Irak’ta bulunan Uluslararası Kriz Grubu'nun Orta Doğu ve Kuzey Afrika Programı Direktör Yardımcısı Dr. Joost R. Hiltermann bir konuşma yaptı.

Konuşmasına bölgede yaşananlar ile özellikle Irak konusunda kritik önemi bulunduğunu belirttiği Suriye’deki gelişmeleri değerlendirerek başlayan Hiltermann, Türkiye’nin gerilimli bir hal alan Suriye meselesinde zorlayıcı olmak veya kayıtsız kalmak noktasında dikkatli olması gerektiğini ifade etti.

Bölgede yaşanan gelişmelerin ardından Mısır ve Fas’ın ardından Libya ile Yemen’de de öne çıkan Müslüman Kardeşler Örgütü’ne işaret eden Hiltermann, “Orta Doğu’daki en güçlü ve organize örgüt olan” Müslüman Kardeşler’in Suriye’de de başarılı olabileceğini anlattı.

Suriye’deki gelişmeler nasıl etkiler?

Türkiye’nin Suriye konusunda belirleyici olabileceğini düşündüğünü belirten Hiltermann, Suriye’deki yönetimin fazla zamanı kalmadığını ve Esad rejimi çökerse İran’ın ve dolayısıyla Irak Başbakanı Maliki’nin gücü azalırken, Irak’taki Kürtler’in güç kazanabileceğini söyledi.

Hiltermann, bu tablo ışığında ve ABD askerinin çekilmesinin ardından Irak’taki durumu “türbülans” olarak niteledi.

Türkiye’nin 2007 yılından bu yana Kuzey Irak’taki Kürtler ve Sünni politikacılarla daha yakın ilişkileri olduğuna değinen Hiltermann, bölgede Türkiye lehine ekonomik anlamda önemli bir potansiyel bulunduğuna dikkat çekti. Hiltermann, enerji konusunda da iki tarafın karlı bir ortaklık içine girebileceğini de belirtti.

“Exxon ile anlaşma bir ilk…”

Son olarak petrol şirketi Exxon Mobil’in Kuzey Irak'ta petrol aramak üzere Bölgesel Kürt Yönetimi ile yaptığı anlaşmayı hatırlatan Dr. Joost Hiltermann, ülkenin güney bölgesinde faaliyet gösteren şirketler açısından bir ilk olan anlaşmayı Bağdat’ın tanımayarak kendi yönetimiyle şirket arasındaki anlaşmayı ihlal olarak gördüğünü söyledi. Hiltermann, Irak için bir sınav olacağını belirttiği anlaşma uyarınca işlenecek rezervlerin statüsü belirlenmemiş bölgelerde bulunduğunu da ekledi.

ABD’nin Irak’taki planlarının ne olduğu konusunu da değerlendiren Hiltermann, askeri ve ekonomik ortaklığa ağırlık vermesini beklediğini belirttiği ABD’de 2012 yılında yapılacak Başkanlık seçiminin bu konuda önemi üzerinde durdu.

Yazdır

« Tüm Haberler