logo tobb logo tobbetu

Ege Bölgesi Sanayicileri TOBB- ETÜ'de EBSO'lu İşadamları, "AB Sürecinde Ekonomik Dönüşüm" toplantısına katıldı.
26/01/2007 - Okunma sayısı: 1938


Ege Bölgesi Sanayi Odası(EBSO) Meclis Üyeleri, Ankara'ya gelerek TOBB-ETÜ'yü gezdi ve kendileri için düzenlenen toplantıya katıldı.

 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından organize edilen toplantıda ekonomi ve politika alanındaki son gelişmeler ele alındı.

 

Toplantıda, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TEPAV Direktörü ve TOBB-ETÜ Rektör Yardımcısı  Prof. Dr. Güven Sak, TEPAV İstikrar Enstitüsü Direktörü ve TOBB-ETÜ Öğretim  Üyesi Süreyya Serdengeçti, TOBB-ETÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Fatih Özatay, TOBB-ETÜ Uluslararası Bölüm Başkanı Mustafa Aydın, TOBB-ETÜ Öğretim Üyelerinden Tuncay Teksöz ve Referans Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdal Sağlam birer sunum yaptılar.

 

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu konuşmasında olumlu gidişatın sürdürülebilmesi için yönetilmesi gereken risklere dikkat çekti. Hisarcıklıoğlu, makro ekonomideki düzelmeler, yüksek büyüme oranları ve kamu maliyesindeki düzelmelerin olumlu göstergeler olmasına karşın, cari açık, azalmayan işsizlik, değişen iş ortamının etkin bir şekilde yönetilmesi gereken riskler olduğunu ifade etti.

 

TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven Sak ise sunumunda, Türkiye'nin bir yıl daha kaybedecek zamanı olmadığını, belirgin bir hedefe, yol haritası çıkarılmış şekilde odaklanılması gerektiğini ifade etti. Sak, 2007'ye değil, daha sonrasına bakmamız gerektiğini, dikkatimizi dağıtmadan daha büyük hedeflere yönelmemiz gerektiğini söyleyerek, "OSB'lerin yetkileri artırılmalı, TÜBİTAK destekli sektörel ve bölgesel önceliklere dayalı yönlendirmelere yer verilmeli. Alt yapı reformları ile maliyet azaltılmalı. Kamunun yeterli gelmediği yerde iş dünyası kendi projelerini devreye sokmalı. Siyaset ve bürokrasi yol haritası belirleyemiyorsa, bunu iş dünyası gerçekleştirmeli" şeklinde konuştu.

 

TOBB-ETÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Özatay Türkiye ekonomisinin orta vadeli görünümünün oldukça parlak olduğunu belirterek, bunun sürdürülebilmesi için siyasi kutuplaşmalardan kaçınılması, güçlü ekonomik programdan sapılmaması, reform sürecinin kesintiye uğramadan mikro temelli reformların gerçekleştirilmesine başlanması gerektiğini söyledi. 2007'de Türkiye'nin yaşayacağı iki seçim, küresel dengesizlikler, dünyadaki faizler, yabancı yatırımcıların risk iştahı ve AB ile ilişkilerin risk olduğunu söyleyen Özatay, artan kredibilite, 2002'den beri uygulanan güçlü makroekonomik politikalar ve AB sürecinin olumlu gelişmeler olduğunu ifade etti.

 

TOBB-ETÜ Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Aydın yaptığı konuşmada, tarihsel olarak seçim yıllarında Türk dış politikasının durağanlaştığını bu sebeple 2007 yılının da aynı şekilde geçmesinin beklendiğine işaret ederek, "İç dinamiklerden kaynaklanan risklerle uluslararası konjonktürden kaynaklanan risklerin etkin bir şekilde yönetilmesi gerekir. Çifte seçim hükümeti rasyonellikten uzaklaştırmamalı" dedi.

 

TEPAV İstikrar Enstitüsü Direktörü Süreyya Serdengeçti'nin ekonomideki gelişmeler ve istikrarı, TOBB-ETÜ Öğretim Üyelerinden Tuncay Teksöz'ün sosyal güvenlik reformunu anlattığı toplantıda, Referans Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdal Sağlam, yaşanan süreçteki siyasi gelişmeleri değerlendirdi. EBSO üyesi sanayicilerin konulara ilişkin soruları da sunumları gerçekleştirilen uzmanlarca cevaplandırıldı.

 

Toplantı programına ve sunumlarına ulaşmak için aşağıdaki linklere tıklayınız.

Etiketler: Odalar,

Yazdır

« Tüm Haberler