logo tobb logo tobbetu

Türkiye'nin Karadeniz Stratejisi Ne Olmalı? Türkiye'nin Karadeniz Havzası'ndaki Etkinliğini Arttırmaya Yönelik Proje'nin tanıtım toplantısı, TEPAV | IPRI ve TOBB ETÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü ortaklığında gerçekleştirildi.
05/02/2007 - Okunma sayısı: 2288


Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı dönem başkanlığı süresince Türkiye'nin Karadeniz Havzası'ndaki etkinliğini arttırmaya yönelik projenin tanıtıcı toplantısı 5 Şubat 2007 tarihinde gerçekleştirildi.

 

Son yıllarda yaşanan bölgesel ve küresel gelişmeler, Karadeniz Havzası'nı küresel aktörlerin nüfuz mücadelesinin öncelikli sahalarından birisi haline getirmiş ve bölge ülkeleri arasında siyasi ayrışmalara sebep olmuştur. Bölgenin yeniden yapılandırılmasına yönelik girişimlerin kısa ve orta erimde artarak devam edeceği öngörülmektedir. Bu gelişmelerin Türkiye için yeni fırsatlar, riskler ve politika ihtiyaçları doğuracağı ortadadır. Gelinen noktada, tarihsel olarak Karadeniz Bölgesi'nde değişimin öncüsü olan Türkiye'nin aktif, etkin, ön alıcı ve bütüncül bir politika geliştirmesi gereği doğduğu kanaatinden hareketle TEPAV Karadeniz projesi gündeme gelmiştir.

 

1 Mayıs 2007 ile 31 Ekim 2007 tarihleri arasında Türkiye'nin üstleneceği KEİ Dönem Başkanlığı'nı, bölgeye yönelik orta ve uzun erimli politika belirlemek ve bölgede Türkiye'nin etkinliğini arttırmak adına önemli bir fırsat olarak görmekteyiz. Dönem Başkanlığı'nın devralınması öncesinde Türkiye tarafından açıklanacak "strateji kâğıdı"nı destekleyecek akademik çalışmalar ve projelerin ortaya konulması gerekmektedir. Bu çerçevede, TEPAV ve TOBB ETÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü tarafından "Türkiye'nin, Karadeniz Bölgesinde Etkinliğini Artırmaya Yönelik Bütüncül, Proaktif ve Etkin Politika Önerileri Geliştirme Projesi" oluşturulmuştur.

 

Proje kapsamında; üç ana konuda (siyaset, ekonomi ve güvenlik), uzmanlar tarafından kapsamlı raporlar yazılacaktır. Raporlar, ilgili komisyon üyelerinin yönlendirmeleri ve komisyon başkanları gözetiminde bir raportör tarafından kaleme alınacaktır. Bu raporların ana bulguları ışığında "Türkiye'nin Karadeniz Politikası" başlıklı bir politika notu yazılacaktır. Bu raporların ve politika notunun, Türkçe ve İngilizce olarak Türk ve dünya kamuoylarına sunulması amacıyla yayınlar ve bilgi portalı hazırlanacaktır.

 

Siyasi rapor; Karadeniz Bölgesi'nde ortaya çıkmakta olan siyasi yapı ve farklı stratejik algılamaları ortaya koyacaktır. Bu raporda, bölge ülkelerinin yanı sıra, ABD ve AB'nin Karadeniz politikaları da ele alınacak, geleceğe yönelik potansiyel sorunlar ve çözüm önerilerine yer verilecektir. Siyasi rapor komisyonunun başkanlığını ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Atila Eralp, raportörlüğünü TOBB ETÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mitat Çelikpala yapacaktır.

 

Ekonomik rapor, Karadeniz Bölgesi'nin ekonomik potansiyelini ele alacak; bölge ekonomisine ilişkin ampirik ve analitik çalışma eksikliği giderilmeye çalışılacaktır. Raporda, bölgede sürdürülebilir kalkınma, özel sektör gelişimi ve bölge ülkeleri arasında ticaretin önündeki yapısal sorunlar ele alınacak, çözüm önerileri geliştirilecektir. Ekonomi raporu komisyonunun başkanlığını Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Sübidey Togan, raportörlüğünü TEPAV araştırmacısı Göktuğ Tanrıkulu yapacaktır.

 

Güvenlik raporu, Karadeniz Havzası'ndaki mevcut ve potansiyel güvenlik tehditlerini ve bunlarla baş etme yöntemlerini tespit ederek, bölgeye yönelik bütüncül bir güvenlikleştirme programı sunacaktır. Güvenlik raporu komisyonunun başkanlığını Emekli Büyükelçi Murat Bilhan, raportörlüğünü TOBB ETÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Dr. Özgür Özdamar yapacaktır.

 

Proje süresince, bu üç raporun ana bulguları ile bağdaşık olarak "Türkiye'nin Karadeniz Stratejisi" başlıklı politika notu hazırlanacaktır. Bu politika notunu hazırlayacak komisyona TEPAV|IPRI Direktörü ve proje koordinatörü olan Prof. Dr. Mustafa Aydın başkanlık edecek, politika notunun raportörlüğünü TEPAV araştırmacısı Ömer Fazlıoğlu yapacaktır.

 

Proje kapsamında, gerçekleştirilecek ikinci genel toplantının Mart ayı içerisinde Trabzon'da ve üçüncü toplantının Mayıs ayı içerisinde İstanbul'da yapılması öngörülmektedir. Ayrıca, Türkiye'nin KEİ Dönem Başkanlığı'nı devralacağı Zirve'ye paralel olarak İstanbul'da, bölge ülkelerinden siyasilerin, uzman ve akademisyenlerin katılacağı uluslararası bir Karadeniz Kongresi düzenlenerek, raporların katılımcılarla paylaşılması da planlanmaktadır.

 

 

Toplantıda yapılan sunumlara ulaşmak için aşağıdaki linklere tıklayınız.

 

 

Etiketler: Karadeniz,

Yazdır

« Tüm Haberler