logo tobb logo tobbetu

Konyalılar, Yeni Anayasayı Tartıştı “Anayasa Platformu - Vatandaş Toplantısı”, toplumun çok çeşitli kesimlerinden Konyalı vatandaşları biraraya getirdi.
Haber resmi
22/01/2012 - Okunma sayısı: 11986

KONYA – Yeni anayasa süreci kapsamında “Türkiye Konuşuyor” sloganıyla düzenlenen “Anayasa Platformu - Vatandaş Toplantısı”, 22 Ocak 2012 Pazar günü Konya’da yapıldı. Olumsuz hava koşullarına rağmen katılımcı sayısının yüksek olduğu toplantıda, toplumun çok çeşitli kesimlerinden Konyalı vatandaşlar biraraya gelerek yeni anayasa konusunda fikir alışverişinde bulundu.

“Anayasa Platformu” adı altında biraraya gelen 13 meslek örgütü, sendika konfederasyonu ve sivil toplum kuruluşu (STK) tarafından TEPAV sekretaryasında gerçekleştirilen toplantıya vatandaşların yanı sıra TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleri, Anayasa Platformu ve STK temsilcileri katıldı.

İlki Ankara’da yapılan toplantının Konya’nın ardından önümüzdeki günlerde başka illerde de tekrarlanması planlanıyor.

“Konuşamadığımızdan sıkıntılarımız var”

Açılışta konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, yıllardır yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu ve bu konuda toplumun tüm kesimlerinin mutabık olduğunu vurgularken, “Hedefimize ulaşma noktasında bu bedene bu elbise dar geliyor” dedi. “Millet de Meclis de yeni anayasa istiyor” diye konuşan Hisarcıklıoğlu, yeni anayasa yapılması konusunda umutlu olduğunu, Meclis’te bu iradenin bulunduğunu ifade etti.

Yeni anayasanın bireyi esas alan, her türlü ayrımcılığı dışlayan, bireylere evrensel standartlarda temel hak ve özgürlüklerden yararlanma hakkı tanıyan bir anayasa olmasını istediklerini anlatan Hisarcıklıoğlu, “Gelişmiş ülkelerde insanlar hangi haklara sahipse biz onu istiyoruz” şeklinde konuştu. TOBB Başkanı, laik, sosyal bir hukuk devleti özelliğini muhafaza eden bir anayasadan yana olduklarını söylerken, şunları söyledi:

“Onun için Türkiye Konuşuyor platformunu oluşturduk. Gün birlik ve beraberlik günüdür. Hepimizin elbette farklı düşünceleri var, çatışan menfaatleri var ama konuşmamız lazım. Bizler Türkiye konuşsun istiyoruz. Konuşmadığımızdan dolayı sıkıntılarımız var.”

“Bu kez milletin dediğini okumak istiyoruz”

TBMM Başkanı Cemil Çiçek ise konuşmasında Konya’ya vatandaşları dinlemeye geldiklerinin altını çizerken, “Anayasa esasen vatandaşın devletten beklentilerinin hukuki şekilde düzenlenmesinden ibarettir” dedi. Çiçek, “Herkes bildiğini okuyamayacak. Biz bu defa milletin dediğini okumak istiyoruz” ifadesini kullandı. Yeni bir anayasa yazmadıklarını, yeni bir anayasa yaptıklarını söyleyen TBMM Başkanı Cemil Çiçek, bu çerçevede Meclis’te bulunan siyasi partiler tarafından  anlaşmaya varılan noktaları da 5 başlık altında şöyle sıraladı:

“Yeni bir anayasaya ihtiyaç var. Bu yeni anayasayı bu Meclis yapacak. Yeni anayasa Uzlaşma Komisyonu yoluyla yapılacak. Bu işin başkanlığını TBMM Başkanı yapacak ve anayasa görüş birliği içerisinde hazırlanacak.”

Açılışta TBMM Anayasa Komisyonu üyelerinden 8 milletvekili yer aldı. Bu milletvekillerin dördü partilerini temsilen birer konuşma yaptı. AKP Milletvekili Mehmet Ali Şahin, Türkiye’nin 91 yılda 3 anayasa yaptığını hatırlatarak, “İlk kez olağan bir dönemde yeni bir anayasa için kolları sıvadık” dedi. Şahin, halkın heyecanı, katılımı olmadan sivil bir anayasa yapmanın mümkün olmadığını da ekledi.

“12 Eylül yasaları değişsin”

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart ise anayasanın sihirli bir değnek olmadığını ancak bu konuda toplumsal bir beklenti olduğunu dile getirdi. Anayasayı yaparken demokratikleşme konusunda samimi ve yapıcı olunması gerektiğine işaret eden Kart, bu çalışmalar kapsamında 12 Eylül 1980'de çıkarılan 105 yasanın değiştirilmesini istedi.

Türkiye’nin anayasa yapma konusunda oldukça tecrübeli bir millet olduğunu söyleyen MHP Konya Milletvekili Faruk Bal da “Kuruluş felsefesinden ayrılmamamız lazım” dedi.

“Çözüm yollarını açacak anahtar, anayasa”

Son olarak söz alan BDP Milletvekili Altan Tan, Türkiye’nin çözemediği yapısal sorunları bulunduğunu ve anayasa konusundaki uzlaşının evrensel değerler üzerinde olması gerektiğini belirtirken, sihirli değnek olmasa da çözüm yollarını açacak anahtarın anayasa olduğunu söyledi.

Açılış konuşmasının ardından toplantının, Anayasa Gönüllüleri ile tüm gün sürecek interaktif kısmına geçildi.

Toplantı katılımcıları nasıl belirlendi?

Toplantı daveti belli bir gruba, kesime, düşünceye, ideolojiye mensup kişi veya kurumlara değil rastlantısal olarak belirlenen vatandaşlara yapıldı. Bu çerçevede tüm operatörler üzerinden herhangi bir kişisel bilgiye dayalı olmaksızın rastlantısal olarak gönderilen SMS mesajları ve sesli çağrılarla vatandaşlara ulaşıldı. Toplantıda vatandaşların yanı sıra sivil toplum örgütleri temsilcileri yer aldı.

Kadın katılımını teşvik için çocuk bakım hizmeti…

Kadınların toplantılara katılımının teşvik edilmesi amacıyla toplantı boyunca çocuk bakım hizmeti verildi.

Ortak akıl arama yöntemi uygulanıyor

Toplantıda katılımcılar birbirlerinin konuşmalarını rahatça takip edebilecekleri bir yuvarlak masa etrafında bir araya geldi. Tartışmalar anayasanın hemen her bölümü ile ilgili anayasal konular üzerinden gerçekleştirildi. Tüm masalarda konular eş zamanlı olarak tartışıldı. Katılımcılar, oylama cihazlarıyla masada tartışılan konular çerçevesinde oy kullandı. Verdikleri cevaplar anında dev ekranlara yansıtıldı.

Toplantıların ardından ortaya çıkan görüşler, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na verilecek sonuç raporunda yer alacak.

Yazdır

« Tüm Haberler