logo tobb logo tobbetu

AB’nin İnsani Yardımdan Sorumlu Komisyoneri Georgieva: “1999 Marmara Depreminden Dersler Aldık” Avrupa Komisyonu Üyesi Georgieva, Van ziyareti öncesi TEPAV’da katıldığı toplantıda 1999 Marmara depreminin şu anki yardım mekanizmalarının şekillenmesinde rol oynadığını anlattı.
Haber resmi
09/02/2012 - Okunma sayısı: 2420

ANKARA – Avrupa Komisyonu’nun Uluslararası İşbirliği, İnsani Yardım ve Krizlere Müdahaleden Sorumlu Üyesi Kristalina Georgieva, TEPAV’da düzenlenen “İnsani Krizlere Müdahale: Avrupa Birliği ve Türkiye” konulu toplantıda konuştu. Geçen yıl depremin vurduğu Van’a giderek yardımları denetleyecek olan Georgieva, kendilerinin 1999 Marmara depreminde organize olma konusunda dersler aldıklarını ve mevcut mekanizmalarını ona göre oluşturduklarını söyledi.

TEPAV Avrupa Birliği (AB) Enstitüsü Direktörü Nilgün Arısan Eralp’in moderatörlüğünde 9 Şubat 2012 Perşembe günü düzenlenen toplantıda konuşan Georgieva, dünyanın doğal afetler ve sosyal gerilimler konusunda gitgide daha kırılgan hale geldiğini belirtti. Bu anlamda 2011 yılının da pek olumlu geçmediğine işaret eden AB Komisyoneri, afetler sonucu yaklaşık 80 milyar dolarlık hasarın meydana geldiğini kaydetti.

Van'da yaşanan depremin de kendilerini çok üzdüğünü belirten Georgieva, bu depremin ardından çok kısa süre içerisinde 15 bin kişiye çadır yardımı, 4 milyon euro da nakdi yardım yaptıklarını ifade etti.

Türkiye, S. Arabistan’dan sonra ikinci donör

Kristalina Georgieva, uluslararası işbirliği konusunda öne çıkan rolüne değindiği Türkiye’nin yükselen ekonomiler arasında Suudi Arabistan’dan sonra ikinci donör durumunda bulunduğunu vurguladı. Daha fazla büyümenin ülkelere daha çok sorumluluk getirdiğini belirten Georgieva, şunları söyledi:

“Dünya gittikçe zenginleşiyor ama aynı zamanda gittikçe kırılganlaşıyor. Bu zenginliğin küçük de olsa bir kısmını istikrara ayırmalıyız. İnsani krizlerle baş etmenin en önemli yolu, bunları önlemektir. Türkiye gibi tarihi çok köklü olan medeniyetler, liderlik rolü üstlenerek tüm dünyada insani yardımların öncüsü olabilir. Dünyadaki tüm ülkeleri, her türlü insani krize karşı dayanıklı hale getirmeliyiz.”

Türkiye’yle daha çok işbirliği yapmak istediklerini, özellikle Afrika boynuzu olarak adlandırılan bölgede Türkiye’nin oynayabileceği çok rol olduğunu söyleyen Giergieva, Somali’ye işaret etti.

Çalışmaları kapsamında ayni yardımlar yaptıklarını, AB üyeleri arasında ve üçüncü ülkelere dönük koordinasyon mekanizması oluşturduklarını söyleyen Georgieva, hazırlıklar ve önleme konusunda da çalıştıklarını anlattı. Georgieva, sunumunda Libya, Güney Sudan, Yemen gibi çatışmaların yaşandığı ülkelerde yaptıkları çalışmaları katılımcılarla paylaştı.

Avrupa Komisyonu Üyesi Georgieva, konuşmasında ayrıca “iniş-çıkışlar olsa da” Türkiye’yi AB’de görmek istedikleri mesajı verdi.

“Kriz yardım bütçesini etkilemez, hedefimiz artırmak”

Georgieva, katılımcılardan gelen bir soru üzerine, Euro bölgesinin borç krizi nedeniyle AB’nin insani yardımlara ayıracağı bütçede düşüş beklemediklerini, aksine 7 yıllık bütçelerini 800 milyondan 1 milyar euroya ve acil yardım bütçesini de 250 milyondan 350 milyon euroya çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.

Kristalina Georgieva'nın toplantıda yaptığı sunuma İngilizce haber üzerinden erişmek için tıklayınız.

Yazdır

« Tüm Haberler