logo tobb logo tobbetu

Afgan Vali Saaie, Yatırıma Çağırdı: “En Az Gelen Türkler Ama Yolu En Açık Olan da Onlar” Afganistan'ın Cevizcan Valisi Mohammad Aleem Saaie, TEPAV'da yapılan toplantıda, Türk şirketlerin özellikle madencilik sektörüne yatırımlarını beklediklerini söyledi.
Haber resmi
21/02/2012 - Okunma sayısı: 3427

 

ANKARA - Afganistan'ın Cevizcan Valisi Mohammad Aleem Saaie, TEPAV’da 21 Şubat 2012 Salı günü “Afganistan Yerel Yönetimlerinin Yabancı Yatırımcılara Bakışı” başlığıyla düzenlenen toplantıda konuştu.

TEPAV Yönetişim Çalışmaları Direktörü Emin Dedeoğlu'nun moderatörlüğünde yapılan toplantıda, Afganistan’ın ve özelde de Cevizcan’ın yatırım ortamına ilişkin son gelişmelerden bahseden Saaie, NATO güçlerinin ülkeden 2014 yılına kadar çekilme planına işaret etti. Güvenliğin günden güne Afgan güçlerine devredildiğini belirten Saaie, demiryolu hattı ile Türkmenistan gümrüğünün açılması için yapılan çalışmalar bulunduğunu aktardı.

Saaie ayrıca, yolsuzlukla mücadele ve bürokratik engellerin kaldırılması konularına yoğunlaştıklarını söyledi. Ancak Afganistan’a salt güvenlik odaklı bakış açısının uluslararası toplumu olduğu kadar yatırımcıları da etkilediğini ifade eden Vali Saaie, bu noktada Çinlilerin “kriz” ile “fırsat” kavramlarını aynı işaretlerle adlandırdığını hatırlattı. Saaie, konumu ve kaynakları açısından Afganistan’ın sunduğu fırsatlar olduğunu vurguladı.

“Bize enerji satanlar ileride bizden satın alacak”

Mohammad Aleem Saaie, Afganistan’ın gelecekte enerji alanında iş yapan önemli bir ülke olacağı yönündeki görüşünü de “Şimdi enerji aldığımız ülkeler bizden satın alacak” sözleriyle ifade etti. Vali Saaie, bu çerçevede Afganistan’daki zengin maden yataklarına işaret etti ve Türkiye’den şirketleri özellikle bu alana yatırım yapmaya çağırdı. Maden yataklarının işletilmesi konusunda ABD ve Çin’in başı çektiğini söyleyen Saaie, “En az gelenler Türkler. Oysa en çok yolu açık olanlar ve kendilerine kolaylık sağlanacak olanlar da onlar” dedi. Afganistan’da olmasına sıcak batıkları Hindistan’dan firmaların da pazarda yer almaya başladığını ekleyen Saaie, Fransa ile Almanya’nın girişimlerinden bahsetti.

Saaie, Türkiye'nin Afganistan için özel bir yeri olduğunu ve insan kaynaklarının geliştirilmesi ile sürdürülebilir kalkınma konularında kendilerine önemli katkıları olduğunu anlattı. Türk iş adamlarının, Afganistan'ın yeniden inşasında önemli bir rol oynadığını söyleyen Mohammad Aleem Saaie, bu kapsamda özellikle müteahhitlik sektörüne değindi. Saaie, ''Türk firmaları ülkemizde özellikle müteahhitlik sektöründe, mal ticaretinde ve hizmet sektöründe faaliyet yürütüyor. Ancak biz Türkleri Afganistan'da daha fazla iş alanında görmek istiyoruz” diye konuştu.

Mohammad Aleem Saaie, konuşmasının ardından kamu sektörü, akademi, iş dünyası ve düşünce kuruluşlarından toplantıya katılanların sorularını da yanıtladı.

Mohammad Aleem Saaie kimdir?

Özbek kökenli bir Afgan olan Saaie, Diyanet Vakfı’ndan burs alarak 1996-2004 yılları arasında Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde lisans eğitimi aldı. Saaie’nin, aynı üniversitenin tarih bölümünden yüksek lisans derecesi de bulunuyor. Saaie, 2005 yılında Takhar vilayetinden milletvekili seçilerek Afganistan Halk Meclisi’ne girdi. Afganistan Ulusal İslami Hareketi (Cümbüş-i Milli İslami Afganistan-CMİA) Genel Başkan Yardımcılarından olan Saaie, 2010 yılında Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai tarafından Cevizcan Valisi olarak atandı.

Yazdır

« Tüm Haberler