logo tobb logo tobbetu

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde, Yeni Anayasa İçin Söz Kadınlarda... Katılımı teşvik için 0-7 yaş arası çocuklar için toplantının yapılacağı mekanda bakımevi oluşturulacak.
Haber resmi
05/03/2012 - Okunma sayısı: 3061

ANKARA - “Anayasa Platformu” girişim grubu adı altında biraraya gelen 13 meslek kuruluşu ve sendika konfederasyonu tarafından düzenlenen “Türkiye Konuşuyor Vatandaş Toplantıları”nın altıncısı, 8 Mart 2012 Perşembe günü Ankara’da yüzlerce kadının katılımıyla yapılacak.

Katılımı teşvik için çocuk bakımevi oluşturuluyor

Dünya Kadınlar Günü’nde yeni anayasayı konuşmak için buluşacak kadınlar için önceki Anayasa Platformu Vatandaş Toplantılarında olduğu gibi çocuk bakım hizmeti sağlanacak. Kadınların toplantılara katılımının teşvik edilmesi amacıyla toplantı salonunda toplantı boyunca 0-7 yaş arası çocuklar için hizmet verecek bir çocuk bakımevi oluşturulacak.

“Anayasa Platformu” girişim grubunu oluşturan 13 meslek örgütü ve sendika konfederasyonunun evsahipliğinde TEPAV sekretaryasında gerçekleştirilen “Anayasa Vatandaş Toplantıları” kapsamında çeşitli illerde geniş katılımlı toplantılar düzenleniyor. “Türkiye Konuşuyor” sloganıyla yapılan her bir toplantıda yüzlerce katılımcıya ulaşmanın hedeflendiği bu çalışma, Türkiye tarihinde bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük müzakereci demokrasi etkinliği olacak.

Toplantı çağrıları belli bir gruba, kesime, düşünceye, ideolojiye mensup kişi veya kurumlara değil rastlantısal olarak belirlenen vatandaşlara yapılıyor. Yeni anayasaya dair halkın düşünce, talep ve beklentilerinin tarafsız, serbest ve medeni bir tartışma ve müzakere ortamında biraraya getirilmesi amaçlanıyor. Toplantılar sonucunda ortaya çıkacak çerçevenin ise TBMM içinde mutabakatın teminine katkıda bulunması bekleniyor.

Meclis’te bulunan partilerin eşit temsilinden oluşan TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, Anayasa Vatandaş Toplantıları hakkında bilgilendirildi. Komisyon üyeleri düzenlenen toplantılara katılarak çalışmaları destekliyor.

Toplantıların tarafsız ve yönlendirme olmadan yapılmasına büyük önem veriliyor. Hem toplantılara katılacak vatandaşların belirlenmesi, hem de toplantı içeriğinin yönetilmesi için de yenilikçi, özel yöntemler kullanılıyor.

Yüzlerce vatandaş katılıyor

Anayasa Platformu - Türkiye Konuşuyor Vatandaş Toplantıları’nın ilki, 8 Ocak 2011 Pazar günü Ankara’da yapıldı. Ankara’yı Konya, Edirne, Diyarbakır ve İzmir toplantıları takip etti. Yüzlerce vatandaşın katıldığı toplantılar, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in açılış konuşmalarıyla başladı. Açılışlarda Anayasa Platformu’nu oluşturan meslek örgütü, sendika konfederasyonu ve sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcileri ile Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi milletvekilleri de bulundu.

Platform kurucuları kimlerden oluşuyor?

“Anayasa Platformu” girişim grubunu TOBB, TZOB, TESK, TÜRK-İŞ, TİSK, HAK-İŞ, MEMUR-SEN, T.KAMU-SEN, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği, Türk Veteriner Hekimleri Birliği, Türkiye Barolar Birliği, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği ve Türkiye Noterler Birliği oluşturuyor. Başka kuruluşların da desteğine açık olan sürece TÜSİAD, TİM, MÜSİAD, TUSKON, TÜMSİAD, TÜRKONFED, Anayasa Kadın Platformu, Türkiye Sakatlar Federasyonu, Sivil Toplumu Geliştirme Merkezi gibi kuruluşlar da destek veriyor.

Yazdır

« Tüm Haberler