logo tobb logo tobbetu

Almanya'nın 4+6+2 eğitim sisteminden neler öğrenebiliriz?: Türkiyeli Türkler, neden Almanyalı Türklerden daha başarılı? Politika Notu / Ali Sökmen
Haber resmi
07/03/2012 - Okunma sayısı: 5526

"Ülkemizde kademeli eğitime geçiş ve 4+4+4 sisteminin tartışıldığı bu günlerde Alman eğitim sisteminin son 10 senede geçirdiği değişiminden yapılacak çıkarımların iyi değerlendirilmesi gerekmektedir. Önerilen sistemde öğrencilerin Almanya'daki çoğu eyalette olduğu gibi 4. sınıfın sonunda mesleki veya akademik olmak üzere çeşitli okul tiplerinden birine yerleştirilmesi öngörülmektedir. Buna göre amaç, mesleki eğitimin öne alınarak daha erken yaşlardan başlaması ve daha eğitimli ara elemanların yetiştirilmesidir.

2008 krizi ertesindeki sıkıntılı dönemdeki başarılı performansıyla öne çıkan Alman ekonomisinin bel kemiği olan sanayi sektörünün en büyük avantalarından biri, bu ülkede uzun bir geçmişi olan ve özel sektör ile çok iyi entegre olmuş mesleki eğitim ve çıraklık sistemidir. Almanya’daki öğrenciler 4. sınıfın ardından başarılarına göre akademik eğitim veren prestijli Gymnasium, mesleki ve teknik eğitim veren Realschule veya temel eğitim veren ve başarısı düşük Hauptschule üçlüsünden birine ayrılıp eğitim hayatlarının geri kalanını bu okullarda ve onların devamı olan yüksekokullarda geçirmektedir.

Bu sistemin başka ülkelerdeki uygulanabilirliğinin boyutları sıkça tartışılsa da Alman mesleki eğitim sisteminden çıkarılabilecek çok sayıda ders olduğu bir gerçektir. Peki bir benzerini uygulamak istediğimiz bu modelin onlarca senedir uygulanmakta olduğu Almanya’da eğitim sisteminin ve öğrencilerin genel performansına olan etkisi nasıldır? Ayrıca, aynı sistemin anadili Almanca olmayan Türk göçmenlerin performansına nasıl bir etkisi bulunmaktadır?..."

Yazdır

« Tüm Haberler