logo tobb logo tobbetu

TEPAV Mali İzleme Raporu Ocak Sayısı Yayımlandı Gelirlerde önceki yılın aynı dönemine göre göreli bir tahsilat artışı söz konusu iken, harcamalardaki artışın sınırlı kalması bütçe dengesini iyileştirdi.
Haber resmi
26/03/2012 - Okunma sayısı: 3096

 

ANKARA - TEPAV, 2012 Ocak ayı bütçe dengesinin 1,7 milyar TL düzeyinde fazla vermesine ilişkin olarak, “Gelirlerde önceki yılın aynı dönemine göre göreli bir tahsilat artışı söz konusu iken, harcamalardaki artışın sınırlı kalması bu dönemde bütçe dengesindeki iyileşmenin temel belirleyicisi olarak değerlendirilmektedir” dedi.

TEPAV İstikrar Enstitüsü tarafından hazırlanan Mali İzleme Raporu-Ocak 2012 yayımlandı. Raporda, 2012 Mali Yılı’nın ilk ayına ait bütçe uygulama sonuçları değerlendirilirken öncelikle bir hususun vurgulanması gereğine dikkat çekilerek, şöyle denildi:

“Bu husus; Ocak ayında bir yandan bütçe gelirlerinin tahsilatına devam edilirken, öte yandan bütçe harcamalarının yapılması için bütçe yılı başında alınması gerekli olan izin ve onay işlemlerinin belli bir süre gerektirmesi yüzünden söz konusu harcamaların düşük seyretmesidir. Nitekim bu yıl Ayrıntılı Harcama ve Finansman Programı genelgesi 7 Ocak 2012 tarihinde harcamacı kuruluşlara gönderilmiş olup, kurumların elektronik ortamda harcama programlarını onaylatmaları için 16 Ocak 2012 tarihine kadar süre verilmiştir. Bu tarihten sonra harcama sürecine ilişkin işlemler başlasa dahi bunların asıl etkisinin Şubat ve özellikle Mart ayı içinde daha net olarak görülmesi söz konusu olacaktır. Bu nedenle ödeneklerin harcamaya dönüşmesi açısından ocak ayı verilerinin daha dikkatli bir biçimde yorumlanması gerekmektedir.

Bu çerçeve içinde 2012 Ocak ayı bütçe dengesine bakıldığı zaman, bütçenin geçen yılın aynı döneminde göre % 73 oranında iyileşme göstererek 1,7 milyar TL düzeyinde fazla verdiği görülmektedir. Faiz dışı denge de bu doğrultuda geçen yılın aynı döneminde göre % 50’ye yakın oranda iyileşme göstererek 7,1 milyar TL fazla vermiştir. Burada, gelirlerde önceki yılın aynı dönemine göre göreli bir tahsilat artışı söz konusu iken, harcamalardaki artışın yukarıda değindiğimiz nedenler ile sınırlı kalması bu dönemde bütçe dengesindeki iyileşmenin temel belirleyicisi olarak değerlendirilmektedir. Gelirlerdeki artış içinde, aşağıda da belirttiğimiz gibi, geçen yılın aynı döneminden farklı olarak yeniden yapılandırma nedeni ile ocak ayı içinde tahsiline devam olunan edilen gelirlerin de bulunduğuna dikkat çekmek gerekmektedir.”

Yazdır

« Tüm Haberler