logo tobb logo tobbetu

Perakende Güveni 2012’de Yatay Seyrediyor TEPE, - 0.4 değeri ile martta sıfırın altında kalmayı sürdürdü.
Haber resmi
03/04/2012 - Okunma sayısı: 2149

ANKARA - TEPE, Mart 2012’de yükselmesine rağmen yine sıfırın altında kaldı. Geçen yılın aynı dönemine göre bugünün iş hacmindeki toparlanma algısı yerinde saydı. Yaz mevsimine doğru yaklaşırken istihdam beklentileri artıyor. Perakende güveninde Türkiye, AB ile arasındaki farkı korumaya devam etti.

Ocak ve Şubat ayında sıfırın altında olan TEPE, Mart 2012’de artmasına rağmen yine sıfırın altında kaldı. TEPE Mart’ta -0,4 değerini aldı. TEPE bir önceki aya göre 0,4 puan yükselirken, geçen yılın aynı dönemine göre ise 3 puan düştü.

Önümüzdeki 3 aya ilişkin beklentilerin denge değeri Mart 2012’de 20,5 oldu. Mart 2012’de TEPE anketi katılımcılarının yüzde 50’si önümüzdeki 3 ayda işlerinde iyileşme beklerken, işlerinde kötüleşme bekleyenlerin oranı yüzde 20,1 düzeyinde. Beklentilerde Mart 2011’e göre 0,8 puanlık bir düşüş olurken, Şubat 2012’ye göre 1,1 puanlık artış oldu.

Mart 2012’de işlerinin geçen yılın aynı dönemine göre arttığını belirtenlerin oranı yüzde 18,3 iken azaldığını belirtenlerin oranı yüzde 51 oldu. İşlerin geçen yılın aynı dönemine kıyasla durumu Mart 2011’e göre 12,1 puan, Şubat 2012’ye göre ise 0,6 puanlık azalış gösterdi.

AB-27 Perakende Güven Endeksi, Mart 2012’de -11,4 değerini aldı. AB-27’de geçen aya göre 0,5 puanlık artış olurken, geçen yılın aynı dönemine göre 11,7 puanlık düşüş yaşanmış oldu. 2011’in başından bu yana AB’ye fark atan Türkiye, Mart 2012’de de AB ile arasındaki farkı korumaya devam etti.

AB-27 Ülkeleri ve Türkiye’nin Mart 2011 ve Şubat 2012’ye göre Perakende Güven Endeks değerleri karşılaştırıldığında Slovenya, Finlandiya, Romanya, İspanya ve Letonya dışındaki tüm ülkelerde geçen yıla göre düşüş olduğu görüldü. Düşüşün en fazla yaşandığı ülkeler ise İsveç ve Belçika oldu. Euro Bölgesi’ndeki düşüş AB’nin tamamındaki düşüşten daha az gerçekleşti.

Alt sektörler itibariyle bakıldığında geçen yılın aynı dönemine göre, yiyecek, içecek ve tütün ürünleri sektörü ile birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar sektörü Mart ayının lideri oldu. Bu iki sektör dışındaki tüm sektörlerde geçen yıla göre düşüş oldu. Tekstil, hazır giyim ve ayakkabı sektörü ile mobilya ve aydınlatma ekipmanları sektöründe geçen yıla göre düşüş ortalama düzeyinde olurken elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar ile “diğer” sektöründe (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb.) geçen yıla göre düşüş ortalamadan fazla gerçekleşti. Geçen yıla göre düşüş en fazla motorlu taşıtlar sektöründe oldu.

TEPE anketine soru bazında bakıldığında Mart 2011’e göre, geçtiğimiz 3 aya ve geçen yılın aynı dönemine göre işlerin durumunda ve gelecek yıldaki mağaza sayısı beklentisinde ciddi oranda düşüş belirlendi. Diğer yandan gelecek 3 aydaki istihdam ve satış fiyatı beklentilerinde artış oldu. Şubat 2012’ye göre ise, sadece geçtiğimiz 3 aya göre işlerin durumunda, gelecek 3 ayda satış ve istihdam beklentilerinde artış gerçekleşti.

 

TEPE'nin açıklandığı CNBC-E yayınına Videolar bölümünden ulaşılabilir.

 

Medyada

DUNYA

SOZCU

Yazdır

« Tüm Haberler