logo tobb logo tobbetu

Mesleksizlere Yeni Umut Kapısı… Avusturyalılarla ortak kurulan merkezde metal işlemeciliği, tekstil, lojistik uzmanları yetiştirilecek.
Haber resmi
20/04/2012 - Okunma sayısı: 2353

 

ANKARA - TOBB, özellikle orta düzey mesleklerde belirlenen beceri açığını kapatmak üzere yeni bir adım attı. Avusturyalılarla birlikte kurulan WIFI Türkiye’de metal işlemeciliği, tekstil ve lojistik gibi alanlarda eğitim verilecek.

Türk iş dünyasının çatı örgütü Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından iş dünyasının ihtiyaçlarına yönelik nitelikli insan kaynağı yetiştirmek amacıyla kurulan Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nin (TOBB ETÜ) eğitimde yenilikleri hedefleyen çalışmaları devam ediyor.

Beceri’10’dan sonra WIFI Türkiye…

TOBB ETÜ sadece örgün eğitimde değil, yaygın eğitimde de önemli çalışmalar yürütüyor. Bunlardan en önemlisi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve TOBB ile birlikte hayata geçirilen Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Beceri’10 projesi oldu.

UMEM Beceri’10 Projesi kapsamında 19 ilde yapılan işgücü piyasası analizlerinde ve bugüne kadar açılan 2,595 kursta Türkiye’de özellikle orta düzey mesleklerde ciddi bir beceri açığının bulunduğu gözlendi. Bu açığın kapatılması için sağlıklı işleyen bir mesleki kurs sisteminin yanı sıra uluslararası niteliklere haiz mesleki kurs arzının bulunması gerektiği belirlendi. Ancak, ülkemizde kaliteli mesleki ve teknik eğitim kursu arzında ciddi bir sıkıntı olduğu ortaya çıktı. Öyle ki UMEM Beceri10’un ilk bir yılında işverenlerden gelen 55 bini aşkın talebe karşın, ancak 31 bin kişinin eğitim görebileceği kurslar açılabildi.

Bu ihtiyaçtan yola çıkan TOBB ETÜ başarılı uygulamalarıyla dikkat çeken uluslararası kuruluşlar ile işbirliği çalışmaları başlattı. Bu kapsamda geçtiğimiz Mayıs ayında Cumhurbaşkanımızın Avusturya’daki resmi temasları kapsamında TOBB Başkanı ve TOBB ETÜ Mütevelli Heyeti Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu ile Avusturya Ticaret Odası (WKÖ) arasında mesleki eğitim konusunda işbirliği anlaşması imzalandı.

Yapılan araştırmalarda WKÖ’nün mesleki, yönetimsel ve teknik eğitimler sağlayan Ekonomik Kalkınma Enstitüsü (WIFI)’nün, Avusturya dışında; Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Polonya, Romanya, Sırbistan, Slovakya, Çek Cumhuriyeti ve Macaristan’da başarılı eğitim merkezleri bulunduğu belirlendi. Türkiye’de de benzeri bir merkezin TOBB ETÜ bünyesinde kurulması konusunda çalışmalar hızlandırıldı ve Türkiye’de nitelikli mesleki kurs arzının artırılması amacıyla faaliyet gösterecek WIFI Türkiye’nin kurulmasına ilişkin protokole, 18 Nisan 2012 tarihinde düzenlenen törenle TOBB ETÜ Rektör Vekili ve TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven Sak imza koydu.

WIFI Türkiye ile hem yönetim ve girişimcilik alanında, hem de teknik becerilerin geliştirilmesi amacıyla birçok ilde kaliteli kursların açılması sağlanacak. Kurs arzının ülke geneline hızlı bir şekilde yayılabilmesi için illerde Ticaret ve Sanayi Odaları ile birlikte hareket edilecek. Böylece, bir yandan uluslararası nitelikte kaliteli eğitimlerin yurt geneline yayılması sağlanırken, diğer taraftan da kursların yerel iş dünyası temsilcilerinin ihtiyaçları doğrultusunda şekillendirilmesi mümkün olacak.

İlk sırada Ankara var,

onu Diyarbakır ve Kocaeli izleyecek

Eğitimlere Temmuz ayında, pilot olarak seçilen illerde başlanacak. Bu illerin Ankara, Diyarbakır ve Kocaeli olması öngörülüyor. WIFI Türkiye tasarım ve üretim mühendisliği, metal işlemeciliği, tekstil, lojistik alanlarında, yönetim organizasyonu, işletme yönetimi, bilgi teknolojileri yönetimi, dış ticaret gibi alanlarda eğitimler verecek.

Etiketler: Mesleki Eğitim,

Yazdır

« Tüm Haberler