logo tobb logo tobbetu

Perakendede Güven Düştü, Beklentiler Azaldı Ocak ayından bu yana sıfırın altında değer alan TEPE, Nisan 2012’de daha da düşerek -4,4 değerini aldı.
Haber resmi
03/05/2012 - Okunma sayısı: 1897

ANKARA - TEPE, Nisan 2012’de geçen yıla ve geçen aya göre düştü. Geçen yılın aynı dönemine göre ve geçmiş 3 aya göre bugünün iş hacmindeki toparlanma algısı kısmen arttı. Satış ve sipariş beklentilerinde ise düşüş oldu. AB, Türkiye ile arasındaki farkı Mart 2011’den bu yana ilk defa bu kadar azalttı.

Ocak ayından bu yana sıfırın altında değer alan TEPE, Nisan 2012’de daha da düşerek -4,4 değerini aldı. TEPE bir önceki aya göre 3 puan, geçen yılın aynı dönemine göre ise 6,6 puan düştü.

Önümüzdeki 3 aya ilişkin beklentilerin denge değeri Nisan 2012’de 10,7 oldu. Nisan 2012’de TEPE anketi katılımcılarının yüzde 47,7’si önümüzdeki 3 ayda işlerinde iyileşme beklerken, işlerinde kötüleşme bekleyenlerin oranı yüzde 22,8 düzeyinde. Beklentilerde Nisan 2011’e göre 3,5 puanlık, Mart 2012’ye göre ise 5,4 puanlık düşüş oldu.

Nisan 2012’de işlerinin geçen yılın aynı dönemine göre arttığını belirtenlerin oranı yüzde 22,5 iken azaldığını belirtenlerin oranı yüzde 49,9 oldu. İşlerin geçen yılın aynı dönemine kıyasla durumu Nisan 2011’e göre 7,1 puan düşerken, Mart 2012’ye göre ise 4,1 puanlık artış gösterdi.

AB-27 Güven Endeksi, Nisan 2012’de -8,7 değerini aldı. AB-27’de geçen aya göre 2,6 puanlık artış olurken, geçen yılın aynı dönemine göre 5,3 puanlık düşüş yaşanmış oldu. AB, Türkiye ile arasındaki farkı Mart 2011’den bu yana ilk defa bu kadar azalttı.

AB-27 Ülkeleri ve Türkiye’nin Nisan 2011 ve Mart 2012’ye göre Perakende Güven Endeks değerleri karşılaştırıldığında İngiltere, Avusturya, Romanya, Finlandiya, Bulgaristan ve İspanya dışındaki tüm ülkelerde geçen yıla göre düşüş olduğu görülmektedir. Düşüşün en fazla yaşandığı ülkeler ise İtalya, İsveç ve Belçika’dır. Euro Bölgesi ise AB’ye göre hem Nisan 2011’e göre hem de Mart 2012’ye göre daha kötü bir performans sergilemiş oldu.

Alt sektörler itibariyle bakıldığında geçen yılın aynı dönemine göre, elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar sektörü en iyi performansı gösteren sektör oldu. Bu sektörü birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar sektörü ile yiyecek, içecek ve tütün ürünleri sektörü takip etti. Bu üç sektör dışındaki tüm sektörlerde geçen yıla göre düşüş oldu. “Diğer” sektöründe (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb.) geçen yıla göre düşüş ortalama düzeyinden daha az olurken, tekstil, hazır giyim ve ayakkabı sektörü ile mobilya ve aydınlatma ekipmanları sektöründe geçen yıla göre düşüş ortalamadan fazla oldu. Geçen yıla göre düşüş yine en fazla motorlu taşıtlar sektöründe oldu.

TEPE anketine soru bazında bakıldığında Nisan 2011’e göre, geçtiğimiz 3 aya ve geçen yılın aynı dönemine göre işlerin durumunda ve gelecek yıldaki mağaza sayısı ve gelecek 3 aydaki tedarikçilerden sipariş ve satış hacmi beklentilerinde düşüş oldu. Diğer yandan gelecek 3 aydaki istihdam ve satış fiyatı beklentilerinde ve de mevcut stok düzeyinde artış oldu. Mart 2012’ye göre ise, en fazla düşüş gelecek 3 aydaki istihdam ve satış hacmi beklentilerinde olurken, en fazla artış ise geçen yılın aynı dönemine göre işlerin durumunda işlerin durumunda, gelecek yıldaki mağaza sayısı beklentisinde ve mevcut stok düzeyinde oldu.

 

TEPE'nin açıklandığı CNBC-E yayınına Videolar bölümünden ulaşılabilir.

 

 

Yazdır

« Tüm Haberler