logo tobb logo tobbetu

En Başarılı Girişimler Arasından En İyiler Seçildi Atık suyu kullanılabilir hale getiren proje ile kısa dönemli gayrımenkul aramaya imkan veren platform birinci oldu.
Haber resmi
31/05/2012 - Okunma sayısı: 4357

ANKARA - "Küresel Girişimcilik Programı (Global Entrepreneurship Program/GEP) - Türkiye” tarafında düzenlenen  “Türkiye’nin En İyi Girişimleri İş Planı Yarışması” sonuçlandı. Ödüller Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın katılımıyla düzenlenen törenle sahiplerini buldu.

GEP-Türkiye tarafından, Garanti Bankası, Microsoft, Intel, General Electric ve Pegasus sponsorluğunda düzenlenen  “Türkiye’nin En İyi Girişimleri İş Planı Yarışması”nda 33 girişimci yarıştı. Bu girişimciler ODTÜ, Bilkent Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, MIT Enterprise Forum, Endeavor gibi kuruluşlarca kendi iş planı yarışmaları katılımcıları arasından finale kalanlardan seçildi.

Yarışmacılar Amerikalı ve Türk yatırımcıların yer aldığı jüri tarafından erken dönem ve büyüme dönemi girişimleri olarak iki ayrı kategoride değerlendirildi. Finalistlerden ilk üçe girenler, 30 Mayıs 2012, Çarşamba günü Başbakan Yardımcısı Babacan’ın katılımıyla düzenlenen törenle açıklandı.

Babacan, iş meleklerine vergi teşviği müjdesi verdi

Ödül töreninde konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “küresel ekonomideki görünümün son derece sıkıntıda olduğu bu ortamda girişimcilerin desteklenmesinin çok önemli olduğunu” belirtti. Bu çerçevede atılan adımlardan bahseden Babacan, son olarak “iş melekleri” olarak tanımlanan yeni girişimlere yatırım yapanlara vergi muafiyeti getiren yasa tasarısının Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildiğini kaydetti. Babacan, şunları söyledi:

“İş meleği olmak isteyen yatırımcılar gelecek, Hazine Müsteşarlığı’nda bir akreditasyona tabi tutulacak. Birikimi olan insanlar, bu akreditasyonu aldıktan sonra yeni bir şirkete, yeni bir girişime koydukları sermayenin yüzde 75 veya yüzde 100’ü gelir vergisi matrahından düşülecek. Eğer bu girişim bizim kuruluşlarımız tarafından desteklenmiş bir proje ise, içinde Ar-Ge ve inovasyon var ise, o zaman teşvik yüzde 100’e kadar çıkıyor. Buna ilave olarak yatırımcı en az 2 yıl yatırımını, hissesini orada tutmak şartıyla hissesini sattığında da alış ile satış fiyatı arasındaki kazanç farkından dolayı vergi ödemeyecek. Hem parayı koyduğu anda hem de hisseyi satıp çıktığı anda bir vergi avantajı var.”

Yüzlerce projeden 6'sı seçildi

Babacan’ın konuşmasının ardından ödül törenine geçildi. Kazanan girişimciler ve projeleri şöyle:

Erken Aşama

  1. Green Age Tech – Mehmet Enes Kutluca – Atık suyun işlemden geçirilerek kullanılabilir hale gelmesini sağlayan projesi ile.
  2. Antropi Eğitim Teknolojileri – Abdullah Erdoğan – Akıllı tahta yazılımı projesi ile.
  3. Exa-Tech – Serdar Alemdar & Emre Erçin – Sporda performans yönetimi için görüntü algılama teknolojisi yazılımı projesi ile.

Büyüme Aşaması

  1. HemenKiralik.com – Remi Onur & Rina Onur & Mehmet Ülkü & Alper Kaya – Kısa dönemli gayrımenkul arama platformu projesi ile.
  2. Info Dif Ltd. – Kerem Çalışkan & Salih Eren Parlakgümüş – Görüntü işleme sistemleri projesi ile.
  3. Hediyemo – Altuğ Acar & Pınar Kart – Mobil üzerinden hediye verme ve ödeme platformu projesi ile.

Yarışmada erken aşama firmaları arasında Atıken ve Mija ile büyüme aşaması firmalarından BMT Calsis ve Butigo da ilk 5'e girdi.

Finalistler ABD yolcusu…

Yarışmada derece alanlara para ödülü verilecek. Finalistler, aralarında Silikon Vadisi’nin ünlü isimlerinin de bulunduğu ABD’li yatırımcıların yanı sıra jüriye katılacak Türk melek yatırımcılardan destek alma şansı yakalayacak. ABD’ye giderek müşteri, yatırımcı ve tedarikçi bağlantıları yapacak olan başarılı girişimciler ayrıca Youtube, Twitter ve Instagram gibi dünyaca ünlü şirketlerden girişimcilerle tanışma fırsatı kazanacak.

Finale kalamayanlar ise ödül töreni öncesinde hızlandırılmış koçluk seanslarına davet edilerek fikir alışverişinde bulunmak üzere Amerika’nın en başarılı girişimci ve erken dönem yatırımcıları ile biraraya geldi.

Yazdır

« Tüm Haberler