logo tobb logo tobbetu

Dünya Bankası ile “Kentleşme Analizi” İçin Taslak Bulgular Tartışılmaya Başlandı TEPAV tarafından yürütülen projenin ilk çalışma toplantısı, “mekansal organizasyonun yönetişimi” başlığı altında yapıldı.
Haber resmi
31/05/2012 - Okunma sayısı: 2523

 

ANKARA - Dünya Bankası ve TEPAV işbirliği ile yürütülen “Kentleşme Analizi (Urbanization Review) Projesi”nin “Mekansal organizasyonun yönetişimi” başlıklı ilk çalışma toplantısı, 31 Mayıs 2012 Perşembe günü gerçekleştirildi. Kentleşme alanında Türkiye’nin durumunun gözden geçirilerek stratejilerine yön verici analizler yapmayı amaçlayan projenin açılışı, alanın önemli isimlerinden biri olan Harvard Üniversitesi Ekonomi Profesörü Ed Glaeser'in katılımıyla Ocak ayında düzenlenen toplantı ile yapılmıştı.

Projenin TEPAV’da yapılan ilk çalışma toplantısında, Dünya Bankası Kentsel Ekonomi Uzmanı Sthephen Karam bir sunum yaptı. Karam’ın konuşmasında ve ardından çeşitli kamu kurumu temsilcileri ve akademisyenlerin katkılarıyla gerçekleştirilen tartışmalarda, “kentlerin rekabet edebilirliği”, “kentsel ulaşım”, “arazi kullanımı ve planlama” ile “kentlerin finansmanı” başlıklarında dünyada iyi kurumsal örgütlenme örnekleri ve Türkiye'ye ait ilk bulgular gündeme geldi.

Türkiye’de kentlerin uluslararası piyasalara erişiminin geliştirilmesinin ulusal rekabet edebilirlik açısından öneminin vurgulandığı tartışmalarda, ketsel ulaşım alanında ulusal politika çerçevesinin eksikliği ve ulaşım planlarının kentlerin mekansal gelişme eksenleri ile ilişkilendirilmediği tespiti de yapıldı. Toplantıda tartışılan bir başka konu ise, kentsel gelişmenin finansmanı ile ilgili yaşanan sorunlar oldu. Bu çerçevede yerel yönetimlerin kaynaklarının, sorumlulukları ile orantılı olmadığı vurgulanırken; belediye şirketleri üzerinden bir kaynak sağlandığı, ama söz konusu şirketlerin daha etkin denetlenmesi gerektiği ifade edildi.

Çalışma toplantısının sonunda Eylül ayında tamamlanması planlanan projenin, özellikle kurumlararası işbirliği araçları ve ulaşım ile kentsel planlama alanlarında üst politika çerçevelerinin geliştirilmesine yönelik uluslararası deneyimleri de kapsayacak şekilde geliştirilmesi gerektiği tartışıldı.

Haziranda ulaşım ve rekabetçilik tartışılacak

Kentleşme Analizi Projesi kapsamında bir sonraki çalışma toplantısı 14 Haziran 2012 Perşembe günü “kentsel ulaşım ve kentlerin rekabetçiliği” başlığında düzenlenecek. Eylül ayında ise “arazi kullanımı”, “planlama” ve “belediyelerin finansmanı” konularında çalışma toplantıları gerçekleştirilecek.

Yazdır

« Tüm Haberler