logo tobb logo tobbetu

“Arap Baharı” Sonrası Bölgede İş ve Yatırım: “Fırsat mı, Risk mi?” TEPAV’da Kanadalı Araştırmacı Bessma Momani’nin konuşmacı olduğu bir toplantı yapıldı.
Haber resmi
29/05/2012 - Okunma sayısı: 2019

ANKARA – TEPAV’da 29 Mayıs 2012 Salı günü düzenlenen bir toplantıyla “Arap Baharı” olarak adlandırılan, Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde birbiri ardına patlak veren isyanlarla başlayan sürecin ardından bölgedeki iş ve yatırım yapma atmosferi tartışıldı. Toplantıya konuşmacı olarak Waterloo Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi ve Brookings Institution ile Center for International Governance Innovation (CIGI) Kıdemli Araştırmacısı Doç. Bessma Momani konuk oldu.

Kanada Büyükelçiliği’nin desteğiyle yapılan toplantıda konuşan Momani, Arap Baharı’nın temel nedeninin halkın yüksek beklentisine rağmen hükümetin fırsat yaratmada yetersiz kalışı olduğunu belirtti. Momani, isyanı başlatanların da yoksul olmayan gençler ile orta sınıf mensubu vatandaşlardan oluştuğuna dikkat çekti.

“İşsiz gençler organize oldu”

2003 yılından bu yana Arap dünyasında elit tabakanın kitlelerle paylaşmadığı bir ekonomik büyümenin söz konusu olduğunu söyleyen Momani, kişi başına milli gelir artışının MENA bölgesinde (yüzde 0.5) diğer tüm bölgelerden ( örneğin, Asya için yüzde 5.5, Latin Amerika için ise yüzde 1.2) daha geride olduğuna işaret etti. Bessma Momani, MENA bölgesinin aynı zamanda eğitimli insan kaynağına sahip olduğuna değinerek, ancak bu ülkelerde kadın ve genç işsizliğin yüksekliğine de dikkat çekti. Bu genç, modern ve eğitimli nüfusun bölgenin gelecek için serveti olabileceğini vurgulayan Konuk Araştırmacı, bunun da ekonomik büyüme ve kalkınma anlamına geldiğini aktardı.  Momani ayrıca, 2050 yılında Arap halkının büyük kısmının kentlerde yaşıyor olacağını, kentleşen nüfusun da daha çok üreten, yenilik yapan ve tüketen bir piyasa oluşturacağını söyledi.

İhtiyaçlar ve potansiyel alanlar…

Orta Doğu’nun insan kaynağına yatırıma aç olduğunu ifade eden Momani, Arap hükümetlerinin emek yoğun sektörlere yatırımın yanı sıra yenilikçilik ile girişimciliğin desteklenmesine ihtiyaç duyduğunu söyledi. Bessma Momani’nin bölgede potansiyel gördüğü sektörler ise şunlar oldu:

“Sermaye piyasası ve menkul kıymetler, enerji ve doğalgaz, telekomünikasyon, iletişim, ticari bankacılık ve finans, altyapı, havacılık, sağlık ve turizm, emlak piyasası”.

Yazdır

« Tüm Haberler