logo tobb logo tobbetu

TEPAV Direktörü Sak, AB’ye Anayasa Toplantılarını Anlattı Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi toplantısının yeni anayasa sürecini konu alan bölümünde Güven Sak bir sunum yaptı.
Haber resmi
27/06/2012 - Okunma sayısı: 2305

BERLİN – İşçi ve işveren kesiminin temsil edildiği “Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) Karma İstişare Komitesi (KİK)”nin otuzuncu toplantısı, 26-27 Haziran 2012 tarihleri arasında Berlin’de yapıldı. Toplantının ikinci gününde düzenlenen “Türkiye’de Yeni Anayasaya Doğru” başlıklı bölümünde konuşan TEPAV Direktörü Güven Sak, Anayasa Platformu tarafından TEPAV sekretaryasında gerçekleştirilen Anayasa Vatandaş Toplantıları deneyimini katılımcılarla paylaştı.

Sak, Meclis’teki dört partinin eşit temsilinden oluşan TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu çatısı altında sürmekte olan anayasa yapım sürecinde üç yeniliğe dikkat çekti. Komisyon’da eşit temsil ve oybirliği ile karar alma zorunluluğunun bulunduğunu belirten Sak, diğer bir yenilik olarak Anayasa Platformu’nun “Türkiye Konuşuyor” sloganıyla düzenlediği Anayasa Vatandaş Toplantıları’na sağlanan heterojen katılıma işaret etti.

TEPAV’ın sendika, meslek örgütü ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden oluşan Anayasa Platformu ile yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren Sak, Platform’un, 2007 yılındaki Ulusal Çalıştay deneyiminin ardından 2008-2011 döneminde kamuoyu araştırmalarının yürütüldüğünü ifade etti. Sak, Platform’un, bu çalışmaların da ortaya koyduğu yeni anayasa talebi göz önünde bulundurularak daha geniş bir inisiyatif ve daha katılımlı bir yöntemle yeniden tasarlandığını kaydetti.

“Soruların dili medeni tartışmanın zemini oldu”

Güven Sak, bu çerçevede gerçekleştirilen Anayasa Vatandaş Toplantıları’nda uygulanan yenilikleri de aktardı. Bunlardan birinin toplantılarda katılımcılara yöneltilen sorular olduğunu belirten Sak, bu sorularda hem katılımcıların anayasal konulara dair farkındalığını artırmaya yönelik hem de kutuplaşmayı tetiklemeyerek uzlaşmayı teşvik edecek evrensel bir dil kullanıldığını vurguladı. Sak, “Böylelikle yaklaşık 5 ay süren süreçte katılımcıların 12 farklı ilde, 13 toplantıda kavga ve gerginlikten uzak, medeni bir ortamda yeni anayasayı tartışmaları mümkün oldu” şeklinde konuştu. Sak, sunumunda bu sorulardan bazılarına katılımcılardan gelen yanıtları da paylaştı. TEPAV Direktörü, Anayasa Platformu’nun sağladığı müzakereci demokrasi ortamı sayesinde, önceden “çok zor” bir süreç olan anayasa yapım sürecinin artık sadece “zor” olduğu tespitinde bulundu.

Komisyon’un önemli kaynaklarından biri bu çıktılar…

Sak, konuşmasının sonunda Komisyon’un yeni anayasa yazım faaliyetini sürdürdüğünü ve bu süreçte faydalanılmakta olan önemli kaynaklardan birinin de Anayasa Vatandaş Toplantıları’nda derlenen vatandaş görüşleri olduğunu söyledi.

Yazdır

« Tüm Haberler