logo tobb logo tobbetu

TEPAV’a Önemli Komşu Geliyor: TOBB ETÜ Teknoloji Merkezi… Temeli atılan merkez, yerli tasarım, üretim ve test süreçleriyle Türkiye’nin su türbinlerindeki yurtdışı bağımlılığına son verecek.
Haber resmi
13/07/2012 - Okunma sayısı: 3055

ANKARA – TEPAV’ın, kampusü içinde faaliyet gösterdiği TOBB ETÜ, Teknoloji Merkezi kuruyor. Merkez’in temel atma töreni, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da katılımıyla 12 Temmuz 2012 Perşembe günü gerçekleştirildi.

Törenin açılışında konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, merkezin üniversite-sanayi işbirliğinin somut bir meyvesi, teknolojik ilerlemede yaşanacak bir başarı öyküsü olacağını belirtirken; stüdyo ve tasarım atölyelerinin, mühendislik alanında faaliyet gösteren araştırma merkezlerinin de aralarında olduğu 70’in üzerinde laboratuarı biraraya toplayacağını kaydetti. “Girişimci, icatçı öğrencilerimiz fikirlerini burada hayata geçirecek. İlk prototiplerini bu merkezde yapacak” diye konuşan Hisarcıklıoğlu, merkezdeki en ilginç bölümün “Su Türbini Tasarımı ve Testleri Merkezi” olacağına işaret etti.

Cari açık sorununun çözümü için katkı…

Hisarcıklıoğlu, “Tasarım ve Test Merkezimizi oluşturmak için Kalkınma Bakanlığı’ndan sağlanan 10 milyon TL’lik bir hibe desteğinin yanı sıra TOBB olarak biz de projeye 10 milyon TL’lik bir destek verdik” dedi. Merkezin ülkeye ciddi bir maddi artı sağlayacağını dile getiren Hisarcıklıoğlu, bununla birlikte su türbinlerinde üretim, tasarım ve test aşamasında dışa bağımlılığın azalacağını belirtti. TOBB Başkanı, “Eğer bu türbin üretimini de ülkemizde yapabilirsek, Test Merkezi bizi tasarım ve test hizmeti dahil olmak üzere yurtdışındaki firmalara toplam 6 milyar dolarlık bir ödemeden kurtaracak. Cari açık sorununun çözümüne 6 milyar dolarlık bir katkımız olacak” diye konuştu.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ise, su türbini çalışmasının kamu desteği ile yürütülen önemli bir faaliyet olduğunu ve yerli üretim adına önemli bir adımı oluşturduğunu söyledi ve “Ayrıca çalışmaların çok ortaklı yürütülmesi en önemli noktadır” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da “Türkiye büyüyor. Büyüyen Türkiye’nin küçülen enerji sektörü, üniversiteleri, ekonomisi olmaz. Bu büyüme hep beraber sağlanır” diye konuştu.  Bu tür teknoloji merkezleri ile yenilenebilir enerji kaynaklarının üretimine daha da hız vermiş olacaklarını vurgulayan Bakan Yıldız, doğa, kültür varlıkları ve SİT alanları korunurken, bir yandan da Türkiye'nin kendi üretim kaynaklarına değer verilmesi gerektiğini dile getirdi.

Merkezin anlamı çok…

TOBB ETÜ Rektör Vekili ve TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven Sak, merkezin üniversitenin dokuzuncu binası olacağını belirterek, TOBB ETÜ’nün kısa zamanda gösterdiği gelişime işaret etti. Merkezin birkaç anlamı olduğuna işaret eden Sak, içinde su tribünleri laboratuarının yanı sıra 70’in üzerinde üniversite laboratuarının toplanacağını ve çok yakında Mühendislik Fakültesi’ne dönüşecek kompleksin de ilk önemli parçasını oluşturacağını anlattı. Sak ayrıca konuşmasında, merkezin kurulması noktasında katkıda bulunan Kalkınma Bakanlığı ile TEMSAN yetkilileri ile projenin başında TOBB ETÜ Rektörü olan TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak’a teşekkür etti.

Sak’ın ardından TOBB ETÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Selin Aladağ Çelebioğlu ile TEMSAN Genel Müdürü Hilmi Baştürk de birer konuşma yaparak proje hakkında bilgi verdiler ve duygularını paylaştılar.

Konuşmaların ardından merkezin temeli, törene katılan üç bakan ve TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu tarafından atıldı.

Yazdır

« Tüm Haberler