logo tobb logo tobbetu

ABD Başkanlık Seçimlerine 1 Ay Kala Son Durum TEPAV’da Ele Alındı Seçim maratonunda son durumu, ABD George Washington Üniversitesi’nden Doç. Dr. Danny Hayes değerlendirdi.
Haber resmi
04/10/2012 - Okunma sayısı: 1602

 

ANKARA -  ABD’de 6 Kasım 2012 tarihinde yapılacak Başkanlık seçimlerine kısa bir zaman kala seçim maratonundaki son durum, TEPAV’da tartışıldı. Toplantının konuşmacısı ABD George Washington Üniversitesi’nden Doç. Dr. Danny Hayes, Başkan Barack Obama ile Cumhuriyetçi Parti Adayı Mitt Romney’nin birbirine çok yakın bir mücadele içinde olduğunu belirtirken, Obama’nın avantajları olsa da seçimin çok da kolay geçmeyeceği mesajı verdi.

TEPAV Dış Politika Araştırmacısı Seda Kırdar’ın moderatörlüğünde 4 Ekim 2012 Perşembe günü yapılan yuvarlak masa toplantısında, “ABD Seçim Sistemi ve 2012 Kampanyası” başlıklı bir sunum yapan Hayes, ABD’de bu sürecin uzun ancak karmaşık olmadığını belirttiği yapısı hakkında katılımcılara bilgi verdi.

“3P” kazananı belirleyecek

Doç. Dr. Hayes, son kamuoyu anketlerine göre seçmenin Başkan Obama ile Cumhuriyetçi Aday Romney’ye olan desteğinin birbirine çok yakın olduğunu aktardı. Mücadelede “3P” dediği “refah (prosperity)”, “Başkanlık onayı (presidental approval)” ve “kutuplaşma (polarization)” kavramları üzerinde duran Hayes, bu çerçevede seçim yarışında en önemli etkenin ekonomideki gidişat olduğunu hatırlattı. Hayes, ülkede artan işsizlik rakamlarının son birkaç aydır yüzde 8’in üzerine çıkmamasını Obama için olumlu bir gelişme olarak değerlendirirken, Romney’in de yarışta ekonomiye odaklandığını belirtti. Hayes, daha önceki seçimlerde ABD başkanının tekrar seçilme oranı ile milli gelirdeki değişim oranı arasındaki paralelliğe dikkat çekti. Danny Hayes, ekonominin seçimlerdeki etkisi nedeniyle Obama’nın da tekrar - dolayısıyla son kez – seçilmesi halinde dış politikada daha cesur davranmasını beklediğini ekledi. Başkanlık onayı konusunda ise ABD Başkanı’nın Demokratların yanı sıra ülke genelinden destek almak ve kararsızlarla bağımsızların oylarını kazanmak zorunda olduğuna değinen Hayes, Obama ile Romney’in mevcut noktada partileri arasındaki kutuplaşma çerçevesinde taraftarlarını oy kullanma yönünde harekete geçirmesi gerektiğini ekledi.

Hayes, sunumunun ardından katılımcılardan gelen soruları yanıtladı.

Haberle ilgili dosyalar

Danny Hayes in Sunumu

Etiketler: ABD, Seçimler, Ekonomi,

Yazdır

« Tüm Haberler