logo tobb logo tobbetu

Türk ve Ermeni Halklarının İlişkilerine Hukuki Çerçeve... Diplomatik ilişkilerin olmadığı iki devlet arasında toplumların etkileşim halinde olduğu gerçeğinin getirdiği ihtiyaç, raporun hazırlanmasına dayanak oluşturdu.
Haber resmi
16/11/2012 - Okunma sayısı: 2708

 

ANKARA/ERİVAN - TEPAV, Erivan merkezli Uluslararası İnsani Kalkınma Merkezi (International Center for Human Development - ICHD)  ile birlikte “Ermenistan ve Türkiye Arasındaki Hukuki Meselelerin Değerlendirilmesi (Review of Legal Issues between Armenia and Turkey)” isimli bir rapor hazırladı. Çalışma, öncelikle Türkiye ve Ermenistan vatandaşlarının etkileşimlerini hukuki bir çerçeveye yerleştirmeyi amaçlıyor.

TEPAV’dan Dr. Burcu Gültekin Punsmann, Ali Osman Dizman ve Seda Kırdar ile ICHD’den Anna Gevorgyan’ın imzasını taşıyan rapor, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı  (USAID) tarafından finanse edilen “Ermenistan - Türkiye İlişkilerinde Uzlaşmaya Destek Projesi” kapsamında gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarına dayanıyor.

“Diplomatik boşluğun psikolojik boyutu var”

Rapora göre; Türkiye ve Ermenistan arasındaki yakınlık faktörü, iki ülkeyi ayıran kapalı sınıra rağmen etkisini gösteriyor: “İki ülke toplumları aslında etkileşim halinde.” Raporun yazarları, Türkiye ve Ermenistan arasında en hassas olduğu düşünülen sorunların çözümünde bile bu etkileşimi azımsanamayacak bir araç olarak değerlendirirken, devletler arasında diplomatik ilişkilerin olmamasının ise her iki ülke halkı için psikolojik bir boyutu olduğu görüşünü taşıyor. Bu noktada raporda, bu durumun ne dereceye kadar Ermenistan ve Türkiye vatandaşları arasında gündelik etkileşimlerde ve bu etkileşimlerin geliştirilmesinde engel teşkil ettiği sorusu yanıtlanmaya çalışılıyor. Böylelikle “ortaya konan pragmatik yaklaşımın gündelik düzeyde etkileşimleri engelleyen problemlerin çözümü ve Ermenistan ile Türkiye halkları arasındaki etkileşimleri arttırmayı planlayan daha iddialı politikaların hazırlanması için ilham kaynağı olabileceği” vurgulanıyor.

Rapora İngilizce haber üzerinden ulaşmak için tıklayınız.

Yazdır

« Tüm Haberler