logo tobb logo tobbetu

Seçimlerin Ardından ABD - Türkiye İlişkileri Ortadoğu Çıkmazında… TEPAV ABD Merkezi Direktörü Alirıza’ya göre; ABD’nin, eskiden İran ve Suriye için bir köprü olduğunu düşündüğü Türkiye ile ilişkileri farklı bir dönem yaşıyor.
Haber resmi
20/11/2012 - Okunma sayısı: 2456

ANKARA – TEPAV’da 20 Kasım 2012 Salı günü “ABD Seçimlerinden Sonra Türkiye-ABD İlişkileri ve Orta Doğu" başlıklı bir yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirildi. TEPAV ABD Merkezi Direktörü Dr. Bülent Alirıza, toplantıda, iki ülke ilişkilerinde dile getirilmese de bir krizin yaşandığını, ancak bu şekilde devam edilmesi halinde çözümün daha da zorlaşacağını ifade etti.

Alirıza, Suriye konusunda ABD ile Türkiye arasındaki ayrılığa ABD seçimlerinin hemen ardından Gazze’deki çatışmalarla yeniden patlak veren İsrail - Filistin meselesinin eklendiğini, Gazze’ye saldırıların sürmesi halinde de Türkiye - ABD ilişkilerinin ciddi bir tamir gerektireceğini belirtti. Buna karşın her iki tarafın da iyi diyalog içinde olunduğu görüntüsü verdiğine işaret eden Dr. Bülent Alirıza, “Ancak bu şekilde devam edilirse çözüm daha zor olacak” şeklinde konuştu. Alirıza, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkanı Barack Obama ile görüşme talebine ilişkin Obama’nın buna sıcak bakmadığını, bunda da “Obama’nın, Gazze ve Suriye konusunda Erdoğan’ın duymak istediği şeyleri söyleyebilecek durumda olmamasının” etkili olduğunu söyledi.

TEPAV ABD Merkezi Direktörü, toplantıda ayrıca, Obama’yı yönetimde ikinci döneme taşıyan mesleler ile yeni dönemde odaklanacağı konulara ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

Obama’ya seçmenden ekonomi mesajı…

Alirıza, Obama’ya bu seçimlerde de özellikle Afrika kökenli Amerikalılar, Latinler, kadın ve genç seçmenlerden oluşan “2008 koalisyonu”nun destek verdiğini ve bu kesimin kendisine mesajının da “Aslında pek memnun değiliz, ekonomi iyi gitmiyor. Ama karşındaki adayın bize güvence verdiği yok, ekonomiye odaklan” olduğunu kaydetti. Bu çerçevede ABD Başkanı’nın ilk dönem olduğu kadar dış politikaya odaklanmasını beklememek gerektiğini dile getiren Bülent Alirıza, Obama’nın da zaten “Artık içeri dönmenin zamanı geldi” sözleriyle bu durumu doğruladığını belirtti. Dr. Alirıza, Başkan Obama’nın önünde “mali uçurum” adı verilen krizle mücadele meselesinin olduğunu ekledi.

Bülent Alirıza, ayrıca Dışişleri Bakanı Clinton ile Savunma Bakanı Panetta’nın görevlerini bırakacak olması ve CIA’in başındaki isim David Petraeus’un istifasıyla "takım"da kimi değişikliklerin olacağını aday isimler hakkında değerlendirmelerde bulunarak hatırlattı.

Değişen dış politika Türkiye ile diyaloğu da değiştirdi

Bir süpergücün kendini dış politikadan tamamen uzak tutamayacağına da değinen Alirıza, ancak Obama’nın, Bush döneminden farklı olarak İran ve Suriye’de savaş istemediğini söyledi ve örnek olarak Mısır’ın devrik lideri Mübarek için TV’den canlı olarak "gitmeli" açıklaması yaparken, Esad için yazılı bir açıklamayla yetindiğine işaret etti. Bülent Alirıza, bu politikanın Türkiye-ABD ilişkilerine yansımasını ise şu sözlerle aktardı:

“Türkiye, eskiden İran ve Suriye için bir köprü görevi görüyordu. Artık Suriye yüzünden ABD ve Türkiye arasında gizli bir kriz var.”

Katılımcıların soru ve katkılarıyla devam eden toplantıda Mısır’daki yönetim değişikliği, Irak’taki huzursuzluk, Katar ve Suudi Arabistan’ın bölgedeki rolü ve ABD ile ilişkileri gibi konular da tartışıldı.

-----------

Aynı zamanda Washington'daki Uluslararası Araştırmalar Merkezi (Center for Strategic and International Studies - CSIS) direktörlerinden olan Dr. Bülent Alirıza'nın, söz konusu merkez ile SAM ortaklığında hazırlanan "U.S. - Turkish Relations (ABD - Türkiye İlişkileri)" başlıklı çalışmasına ulaşmak için tıklayınız.

Medyada

SOL

Yazdır

« Tüm Haberler