logo tobb logo tobbetu

Yerelleşmede Türkiye'yi "İsveç Gören" Mısırlı Parlamenterlerden TEPAV’a Çalışma Ziyareti… “Yeni Mısır” için Türkiye’nin deneyiminden yararlanmak istediğini belirten parlamenterler, ülkelerindeki sistemin sıkıntılarını paylaştı.
Haber resmi
19/11/2012 - Okunma sayısı: 2058

 

ANKARA -  Mısırlı parlamenterlerden oluşan yaklaşık 30 kişilik bir heyet, yerelleşme konusunda deneyim paylaşımı amacıyla gerçekleştirdiği Türkiye ziyareti kapsamında TEPAV’da çeşitli temaslar gerçekleştiriyor.

TEPAV’da bu çerçevede 19 Kasım 2012 Pazartesi günü başlayan ve Türkiye’deki sistemin heyete anlatıldığı çalışma toplantısını, “Mısır’da Yerel Yönetimler ve Yerelleşme” başlıklı toplantı izledi.

TEPAV, Mısır Parlamentosu İnsan Kaynakları Gelişimi ve Yerel Yönetimler Komitesi ile Mısır Yerelleşme İnisiyatifi işbirliğinde yapılan toplantının açılışında, TEPAV Yönetişim Çalışmaları Direktörü Emin Dedeoğlu bir konuşma yaptı. Dedeoğlu, Mısır Şura Meclisi İnsan Kaynakları ve Yerel Yönetimler Komisyonu Üyeleri’nin yerelleşme konusunda deneyimlerinden yararlanmak amacıyla Türkiye’yi ziyaret etmek istediklerini öğrendiğinde şaşırdığını belirtirken, şöyle devam etti:

“Çünkü Türkiye bu açıdan örnek alınacak bir ülke değil, oldukça merkezi. Bunu söylediğimde yerelleşme konusunda Mısır’dan Türkiye’ye bakınca Türkiye’yi İsveç gibi gördüklerini söylediler. Bu da bize Mısır’ın ne kadar merkezi olduğunu gösteriyor. Oysa dünya giderek daha yerel hale geliyor, yerel yönetimlerin işlevleri ve özerklikleri artırılıyor. Bu da hem demokrasi hem kamu hizmetlerinin iyileştirilmesi için oldukça önemli bir reform anlamına geliyor. Türkiye’de biz halen yerelleşmeyi tartışıyoruz.”

“Yerelleşme sadece yetki devriyle olmaz"

Dedeoğlu, Mısır’ın yaşadığı kimi sorunlara Türkiye’nin yabancı olmadığını ve bunların bazılarını çok partili sisteme geçişle geride kaldığını söyledi. Dedeoğlu ayrıca, yerelleşmede başarılı olmak için güçlü bir merkezi hükümet gerektiğini, aksi halde sadece yetki devriyle başarı sağlanamayacağını vurguladı.

Dedeoğlu’nun konuşmasının ardında Komisyon ve Heyet Başkanı Dr. Abdelaziem  Mahmoud Abdelaal Mohamed, Mısır’da yerelleşme politikalarının uygulandığını ama siyasi engeller nedeniyle başarılı olamadığını belirtirken, “30 yıllık yönetim başarısızlıkla sonuçlandı. ‘25 Ocak Devrimi’ni de bu sistem değişsin diyerek yaptık. ‘Yeni Mısır’ için Türkiye’nin deneyimlerinden yararlanmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Amaç yerel kalkınma, öncelik yönetimde yerelleşme

Mohamed, yerelleşme için özgür bir yönetim gerekirken Mısır’da bugüne kadar seçilmiş bir yerel yönetimin olmadığını ve bunların yürütmenin bir parçası olarak merkezin emri altında olduğunu anlattı. Yerel yöneticilerin görevlendirilmesi, bu kişilerin görev alanları, yerelde bütçe kullanımı ve planlama açısından demokratik olmayan çift başlı sorunlu bir yapıdan bahseden Mısırlı Parlamenter, sistemin ekonomik kalkınma açısından da bölgeler arasında büyük farklılıklara yol açtığını belirtti. Mohamed, “devrim”in ardından ülkede başlatılan yeni anayasa süreci kapsamında yerel yönetimlerin yapılandırılması konusunda çalışmaya başladıklarını, amaçlarının entegre bir yerel kalkınma ve önceliklerinin de idari anlamda yerelleşme olduğunu kaydetti. Dr. Abdelaziem  Mahmoud Abdelaal Mohamed, bu kapsamda Parlamento’ya dokuz öneri sunduklarını belirtirken, süreçte Türkiye’nin yanı sıra Almanya’yı da incelediklerini ve halkla görüş alışverişi içinde olduklarını da anlattı.

Konuklardan gelen soru ve katkılar bölümünde ise din-devlet ilişkileri konusunda Mısır’ın İslam ülkesi olduğunun tartışma götürmeyeceğini ifade eden Mohamed, ülkesinin bölgede kadına en çok önem veren ülkeler arasında olduğunu, “anne ve çocuk sağlığı konusunda olsun” kadınların gereken hakları aldığını ekledi.

TEPAV’da çalışma toplantılarına devam edecek olan heyet, 10 günlük bir program kapsamında Ankara ve İstanbul’da çeşitli kurumlardan temsilcilerle de temaslarda bulunacak.

Etiketler: Mısır, Yerelleşme, Anayasa,

Yazdır

« Tüm Haberler