logo tobb logo tobbetu

TEPAV Direktörü Sak’tan Sanayide İleri Teknoloji İçin Reform Çağrısı… Güven Sak, “İleri teknoloji Türkiye’ye nasıl gelir?” sorusuna yanıt aradı.
Haber resmi
22/11/2012 - Okunma sayısı: 2789

 

İSTANBUL – TEPAV Direktörü Güven Sak, ileri teknoloji üreten bir ekonomi olmanın kendiliğinden gerçekleşmediğini ve bir reform gündemi gerektirdiğini, reformların da ülkedeki yenilikçilik ekosisteminin geliştirilmesine odaklanmasının önemli olduğunu söyledi.

Sak, İstanbul Ticaret Odası’nda 22 Kasım 2012 Perşembe günü “Türkiye’de İsviçre Ticaret Odası Derneği” tarafından sekizincisi düzenlenen “İsviçre Türkiye Ekonomik Forumu”nun açılışında bir konuşma yaptı.

Güven Sak, bu yıl “Kurumsal Ar-Ge ve İnovasyon” teması altında gerçekleştirilen forumda yaptığı sunumda, Türkiye’de ileri teknolojili bir sanayinin nasıl mümkün olabileceğine yanıt aradı. Türkiye ekonomisindeki dinamizme işaret eden Sak, tüm canlılığına karşın yüksek teknolojinin yakalanamadığı sistemde bu dönüşümün otomatik olarak gerçekleşemeyeceğini ve bunun için reformlara ihtiyaç olduğunu vurguladı. Oysa 2007 yılından bu yana Türkiye’de büyük reformların yapılmadığına dikkat çeken Güven Sak, 2023 hedeflerinin koordinasyon için yararlı olsa da içinin doldurulması gerektiğini ifade etti.

Sak, ileri teknolojide önemli bir örnek olan İsviçre’nin neden çok büyük oranda beyin göçü aldığı sorusunu yöneltirken, ülkenin diğer ülkeler arasında kendi vatandaşlarını en çok dışarıya veren ve dışarıdan da oran olarak en çok araştırmacıyı çeken ülke olduğunu söyledi. “İsviçre’de çalışan bilim adamları dünyanın her yerinde rahatlıkla çalışabilmektedir” sözleriyle ülkedeki ekosistemin uygunluğuna işaret eden TEPAV Direktörü, yenilikçiliğin içeride geniş bir talebin söz konusu olduğu İsviçre ve ABD gibi ülkelerde hayatta kalabildiğini söyledi.

Açılışta İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkan Yardımcısı Dursun Topçu, Türkiye’de İsviçre Ticaret Odası Derneği Başkanı Doğan Taşkent, Baş Ekonomist Rudolf Minsch ve İsviçre’nin Ankara Büyükelçisi Raimund Kunz da birer konuşma yaptı. Forum, açılışın ardından “Eko Sistem Yaratılması ve Politikalar”, “İlaç Endüstrisinde Ar-Ge ve İnovasyon” ve “Kurumsal Ar-Ge ve İsviçre/Türkiye İşbirliği Örnekleri” başlıklı oturumlarla devam etti.



 

Haberle ilgili dosyalar

Guven Sak in Sunumu

Yazdır

« Tüm Haberler