logo tobb logo tobbetu

Gül, Peres ve Abbas, TOBB'un Girişimiyle Ankara'da Biraraya Geliyor Ankara Forumu, Peres ve Abbas'ın yollarını Ankara'da kesiştirecek.
10/11/2007 - Okunma sayısı: 2465 ANKARA- Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsrail Devleti Cumhurbaşkanı Shimon Peres ve Filistin Ulusal Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas, TOBB'un girişimiyle Ankara'da biraraya geliyor.

Türk, İsrailli ve Filistinli işadamlarını düzenli olarak bir araya getiren ve 2005'de TOBB'un öncülüğünde kurulmuş olan Ankara Forumu, yedinci toplantısında üç ülkenin cumhurbaşkanlarını bir araya getiriyor.

Filistin Ulusal Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas ile İsrail Devleti Cumhurbaşkanı Shimon Peres'in yolları "7. Ankara Forumu Toplantısı"nda kesişecek. Abbas ve Peres, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetiyle aynı zaman dilimi içinde, ayrı ayrı devlet ziyaretlerinde bulunmak üzere Türkiye'ye geliyorlar. İki Cumhurbaşkanı'nın programı 13 Kasım 2007 tarihinde Çankaya Köşkü'nde düzenlenecek olan 7. Ankara Forumu toplantısında kesişiyor. Cumhurbaşkanları Ankara Forumu toplantısı ertesinde TOBB Üniversitesi'nde öğle yemeğine katılacaklar. Daha sonra TBMM'ye birlikte seslenecekler.
Türkiye'nin bölgedeki rolünü ve önemini ortaya koyan Ankara Forumu süreci yedinci kez tarafları biraraya getirecek. Daha önce Dışişleri Bakanları düzeyinde ve ikili toplantılarla ortaya konan siyasi destek, bu kez üçlü devlet başkanları zirvesiyle en üst düzeyde gösterilecek.

Ankara Forumu'nun en somut projesi olan Gazze'deki Erez Sanayi Bölgesi'nin yeniden canlandırılması girişimine dair üç ülkenin en üst düzeydeki siyasi desteği daha önce, Ocak 2006'da, o zamanki Dışişleri Bakanları tarafından, Türkiye-Filistin arasında imzalanan mutabakat metni ve Türkiye-İsrail arasında imzalanan ortak deklarasyonla belgelenmişti. Daha sonra, Erez Projesi'ne paralel olarak Batı Şeria'da da bir sanayi bölgesinin TOBB tarafından kurulması ve işletilmesine yönelik talebi hem İsrail hem de Filistin yönetimleri tarafından Ankara Forumu kanalıyla Türk tarafına iletmişti.

Söz konusu yeni projeye verilen siyasi destek, 13 Kasım 2007'de,üç ülkenin aynı anda imzalayacağı deklarasyonla tarihe geçecek. Ocak 2006'da atılmış olan ikili imzalar yerine, bu sefer TOBB'un Filistin topraklarındaki girişimlerini teşvik etmek için üç ülkenin Cumhurbaşkanları'nın da altına imza koyacakları bir üçlü işbirliği ve siyasi destek deklarasyonu imzalaması öngörülüyor.

Bu zirve toplantısının temelleri, Haziran 2007 tarihinde Doğu Kudüs'te gerçekleştirilen 6. Ankara Forumu toplantısı sırasında TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun iki ülkenin devlet başkanlarını ziyaretleri sırasında atıldı. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'nun önerisi hem Filistin hem de İsrail Devlet Başkanları tarafından olumlu karşılanınca, süreç hızla ilerledi ve bugünkü noktaya gelindi.

Toplantı Ankara Forumu İçin de Kritik Bir Kavşak...

7. Ankara Forumu toplantısı, üç yıldır yürütülen bu girişim için bir dönüm noktası olacak. Bu toplantıda, Erez Sanayi Bölgesi Projesi'ne ek olarak, Batı Şeria'da da benzer, paralel bir girişimin başlatılması konusu tartışılacak. Bu girişimle ilgili gelişmeler, zirve toplantısının hemen öncesinde hız kazandı. Filistin Ulusal Yönetimi, Ankara Forumu sekreteryasına gönderdikleri mektupta, Türk tarafının yatırımlarına Batı Şeria'nın güneybatısındaki Tarkumya bölgesinden başlamaları telkininde bulundu. Şimdi, sanayi aktivitelerine başlanılacak bölgenin de kesinlik kazanmasıyla, İsrail Savunma Bakanlığı ile Erez Projesi'nin işlerliği için mutabakat sağlanan güvenlik ve malların serbest dolaşımı anlaşması yeni bölgeye uyarlanacak. 2008'in ilk çeyreğinde Tarkumya'da yapım çalışmalarına başlanması planlanıyor.

İngiltere Eski Başbakanı Tony Blair'in başında bulunduğu Quartet Ofisi, Dünya Bankası ve Amerikan Ticaret Odası (US Chambers) temsilcileri de gözlemci olarak Ankara Forumu toplantısına katılacaklar.

TOBB merkez binasında 13 Kasım, Salı sabahı başlayacak olan toplantı, Devlet Başkanları'na, gelinen aşamada bölgede inşaata biran önce başlanabilmesi için somut taleplerin iletileceği bir tören ile Çankaya Köşkü'nde devam edecek. Daha sonra TOBB Üniversitesi'nde bir öğle yemeği düzenlenecek. Bu arada Devlet Başkanları konu ile ilgili bir ortak açıklama yayımlayacaklar.

TOBB adına, teknik faaliyetleri ve koordinasyonu Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından yürütülen Ankara Forumu sürecinin ilk toplantısı Nisan 2005'te Ankara'da yapılmıştı.

Yazdır

« Tüm Haberler